Hírek

2017.07.24. 17:15

Jövőre megint lesz strand! - Rendeződni látszik a döröskei tó ügye

DÖRÖSKE - Nagy tervei vannak a döröskei tóval Horváth Gyulának. Másfél éve bérlőként vázolta, hogyan szeretne turistaparadicsomot varázsolni a területből. Immár tulajdonosként beszélt az elképzeléseiről, számít a helyiek együttműködésére is, ehhez fórumot szervez.

Bakos Ágnes

Tulajdon

- Öt éve alkudoztam a tóra, amelynek 15 éve nincs víz-ügyi engedélye. A huszonnegyedik órában írtuk alá a szerződést, mert a vízügy a héten jött volna leengedni a vizet, és eldózerolták volna a gátat - kezdte a döröskei tó mellett Horváth Gyula.

 

Felidézte a hosszú évek óta tartó huzavonát:

- Az osztrák tulajdonos minden héten mást gondolt. Volt, hogy emelte az árat - mondta Gyula. Abban biztos volt, hogy bérlőként nem akar több pénzt, sem több energiát befektetni abba, hogy ismét strandként és horgászhelyként üzemelhessen a döröskei tó.

Most, tulajdonosként azt reméli, kedvelt szabadidős úti cél lesz a gyönyörű tóból. Számít a helyiek támogatására: a döröskei és a környékbeli önkormányzatokéra, az itt lakókéra és azokéra is, akiknek nyaralójuk van a tónál.

Víz

Hivatalosan fürödni nem lehet a döröskei tóban - hiszen papíron nem is létezik, legfeljebb egy víztározó, jogilag még az sem. Ennek ellenére a víz minősége tökéletes, Gyula bevizsgáltatta, meg is mutatta a papírt, ami igazolja, hogy minden rendben van a vízzel, senkinek nem lesz baja, ha fürdik a tóban, persze attól még ez nem legális.

A tó-nem tó, strand-nem strand huzavona meglátszik az ingatlanárakon is. Egy-egy nyaralót már 2,5 millió forintért árulnak - változhat ez a helyzet a tulajdonjogi viszonyok rendezésével.

Gyula már szerződött az eddigi osztrák tulajdonossal. Annyit elárult a szerződéséről, hogy két részletben rendezi a kialkudott árat, de még idén ki kell fizetnie. A tervei nem változtak, mióta másfél éve megmutatta az akkor leengedett tavat: szeretné, ha kedvelt turisztikai célpontja lenne Vas megyének a döröskei tó. A domboldalban még három területet szeretne megvásárolni Gyula, az kell ahhoz, hogy körbesétálható legyen a part, ahol dupla hasznosítást szeretnének megvalósítani. Lehet, hogy a tó egy részét lekerítenék horgászhelynek, a másik maradna a szabadtéri fürdőzésre.

Munka

Sok papírmunka van még hátra, és fizikailag sincs kész a terület: meg kell javítani a zsilipet, a gátat is, és az alacsony betonfalat, meg a parton a sejtkövek körül ki kell pucolni a területet.

- Felmérték statikailag a zsilipet, szigetelni kell majd - ismertette Horváth Gyula, és elmondta, hogy a munkák elvégzéséhez újabb leeresztésre lesz szükség - ezért is nem ígéri, hogy már ebben a strandszezonban nyitnak.

- Az első, hogy legyen engedélye a tónak, utána lehet dolgozni. Fürdőmester, biztonsági személyzet, mellékhelyiség - ezek kellenek ahhoz, hogy tényleg strandként funkcionálhasson a víz.

Szabadstrand

- A cél az, hogy a strandrész ingyen használható legyen - tette hozzá. A horgászat meg a büfé üzleti alapon működik majd - vázolta a finanszírozási elképzeléseit.

Fórum

Augusztus 12-én biztosan sokan lesznek a döröskei tónál: arra hívott össze fórumot Horváth Gyula. Szeretné minden érintett véleményét meghallgatni, az összefogásban reménykedik. - Akkor eldől, hogy ki áll mellénk. Azt reméljük, hogy a vízügyesek is jönnek majd, és elmagyarázzák, hogy áll a terület - mondta. Sokan szerették a döröskei strandot, nagy híre volt a diszkónak - annak az újraindítását nem ígérik, annál inkább egy rekreációs övezetet.

Az biztos, hogy akinek maradt kérdése, az augusztus közepén felteheti. Hogy mi valósul meg a tervekből, az éppen egy év múlva ki fog derülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!