Hírek

2013.01.13. 12:20

Jubileum: 90 éve történt a Pinka-völgyi falvak visszacsatolása

Horvátlövő – Hálaadó szentmisével, koszorúzással emlékeztek a településen arra a napra, amikor a trianoni békediktátum következményeként elcsatolt falu visszatérhetett a szülőhazához.

Simon Erzsébet

Horvátlövő és hét szomszédos település horvát, német és magyar ajkú lakóit a vesztett háborút követő trianoni békediktátum idegen uralom alá parancsolta. E falvak lakóinak népszavazással felérő akaratnyilvánítása, a magyar haza mellett tanúsított nyílt színvallása és Magyarországhoz való töretlen hűsége eredményeként 1923. január 10-én megadatott, hogy visszatérhettek a szülőhazájukhoz.

 

Hende Csaba a megemlékezésen (Fotó: Benkő Sándor)

A kilencven évvel ezelőtt történtekre, őseik helytállására, szabadságvágyára emlékeztek vasárnap Horvátlövő lakói és a meghívott vendégek. A Szent Anna katolikus templomban a Várhelyi Tamás és Hencz Ernő plébánosok által celebrált hálaadó szentmisén Kovács László polgármester méltatta az 1921. december 3-án elszakított, majd két év után Magyarországhoz visszatért település helytállásának nemzeti jelentőségét.


Ünnepi beszédet dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő mondott. Vörösmarty Szózatát idézte, s a tántoríthatatlan hazaszeretet legszebb példájaként említette a horvátlövői – s a Pinka-völgyi - elődök tettét. Ólmoddal együtt tíz falu – mintegy 5300 ember - le tudta győzni az antanthatalmak igazságtalan erőfeszítéseit. Harangozó Bertalan kormánymegbízott – úgy is, mint Szentpéterfa, az egyik hűséges falu szülötte – ugyancsak a bátor helytállást, a szabadságvágyat, a szülőföld szeretetét hozta fel követendő példának.

Az egybegyűltek a szentmisét követően elhelyezték az emlékezés koszorúit a templom mellett álló trianoni emlékhelynél. A nemzeti öntudat jelképe Tornay Endre András szobrászművész alkotása, a visszacsatolás 80. évfordulójára készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!