Hírek

2010.11.03. 04:15

Káld: hálózat-rekonstrukció, technológia-fejlesztés

Az ivóvíz károsanyag tartalmának előírt határérték alá csökkentése a célja annak a beruházásnak, amely Káld gesztorságával öt település ivóvizének javítását szolgálja.

Simon Erzsébet

A káldi vízbázisban a vízkémiai vizsgálatok a vonatkozó kormányrendeletben előírt határértékeknél magasabb ammónia-, vas-, és mangántartalmat mutattak ki. Az ivóvíz nem felel meg a hatályos rendeleteknek, jogilag egészségtelennek tekintendő. A kútvizek ammóniatartalma káros az egészségre, a vas- és mangántartalom jelentős része pedig csapadék formájában kiválik és lerakódik a csővezetékek falára.

A vezetékekben leülepedett csapadék a háztartásokban komoly gondot okoz, valamint a csövek falára kirakódott vascsapadék az ammóniumtartalommal együtt a hálózati víz másodlagos bakteriális elszennyeződését is előidézheti. Káldon és a környező településeken nincs megfelelő felszín alatti jó minőségű egyéb vízbázis, illetve vízellátó rendszer, amely gazdaságosan kezelhető és átvezethető lenne a rendszerbe. Ezért szükséges a hálózat rekonstrukciója, a technológia fejlesztése.

A mintegy 144 millió forintos beruházáshoz Káld a KEOP-program keretében hatmillió forint támogatást nyert el. A projekt előkészítő munkái 2009. januárjában kezdődtek és a napokban érnek véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!