Hírek

2014.03.14. 15:31

Kitüntetés Kalló Zsoltnak és dr. Jankovics Istvánnak

A nemzeti ünnepen kitüntetésben részesült Kalló Zsolt hegedűművész, a Capella Savaria művészeti vezetője, valamint dr. Jankovics István csillagász, a Gothard obszervatórium tudományos főmunkatársa is.

Ölbei Lívia

Kalló Zsolt hegedűművész, az Európa-szerte elismert együttes, a Capella Savaria művészeti vezetője Liszt Ferenc-díjban részesült a nemzeti ünnep alkalmából.

A Capella Savariát legközelebb a fővárosban láthatja-hallhatja a közönség: március 26-án 19.30-kor a Budapest Music Centerben (BMC) lemezbemutató koncert lesz Nicholas McGegan vezényletével. A műsorban elhangzik Kraus: C-dúr szimfónia, Mozart: C-dúr andante fuvolára – szólista: Bertalan Andrea –, Kraus: cisz-moll szimfónia, Mozart: G-dúr hegedűverseny – szólista Kalló Zsolt –, Mozart: g-moll szimfónia (első változat) című műve. A Capella Savaria Kraus-CD-je a koncert napján a BMC-ben is hozzáférhető. A lemezen a koncerten elhangzó két szimfónián kívül Kraus C-dúr hegedűversenye is hallható. A hegedűverseny szólistája Kalló Zsolt, a Capella Savaria művészeti vezetője. Karmester: Nicholas McGegan.

(Fotó: capellasavaria.hu)

Dr. Jankovics István csillagász a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Központ tudományos főmunkatársa, címzetes egyetemi tanár (ez utóbbi címet az idén kapta meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen) Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át. Az indoklás szerint az asztrofizikában elért kiemelkedő tudományos eredményeiért, illetve iskolateremtő tudomány- és oktatásszervező tevékenységéért kapta meg az elismerést. Jankovics István nevéhez fűződik az az a kétéves ismeretterjesztő projekt is, amely a Gothard obszervatórium és a vasi TIT együttműködésében számos izgalmas előadást kínál a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!