Hírek

2010.09.06. 15:28

Kampány: az ÁSZ-t használná ellenfelei lejáratására a Fidesz?

Az önkormányzat működésében "általunk észlelt valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet" - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a kónyi önkormányzati választás két fideszes jelöltje. Ágoston Tamás képviselő- és Németh Marica polgármesterjelölt ezzel a Stop.hu portálon vasárnap megjelent cikkhez csatolt hangfelvételre reagált, amelyen szavaikból az hallható ki, hogy ellenfeleik lejáratására az Állami Számvevőszéket akarják felhasználni.

MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját - reagált a szervezet arra, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny egyik polgármesterjelöltje és több képviselőjelölt megbeszélésén egy hangfelvétel tanúsága szerint arról beszéltek, hogy az ÁSZ vizsgálatával kellene kiütni posztjáról Kóny polgármesterét.

Az ÁSZ közleménye szerint indokolt esetben lehetőség van az ellenőrzési terv módosítására. A számvevőszék elnöke országgyűlési határozat alapján köteles ellenőrzést végezni, "egyéb évközi bejelentés" alapján pedig az elnöknek mérlegelési joga van, hogy figyelembe veszi-e a kérést, módosítja-e az ellenőrzési tervet, vagy egy már betervezett vizsgálat ellenőrzési programját egészíti-e ki. Az ÁSZ az ellenőrzéseit a korábban megszokott módon, szigorú szakmai standardok alapján végzi. Munkáját és figyelmét a törvények betartásának ellenőrzésére szenteli - írták.

A Stop.hu portálon vasárnap délután megjelent cikkhez csatolt hangfelvétel szerint egy helyi fideszes polgármester-aspiráns és a képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, "a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármester-jelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat".

A portál által Németh Marica fideszes polgármester-jelöltnek tulajdonított kijelentés szerint "gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal". Ágoston Tamás mindehhez hozzáteszi: "egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években". Ezt, mint a hangfelvételen elhangzik, Gyopáros Alpár képviselő és hivatali elődje, Áder János "kapcsolatrendszerén keresztül" idéznék elő.

Hétfői közleményében a két helyi fideszes politikus azt írta, arról cseréltek eszmét, hogy az önkormányzat működésében általuk észlelt "valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet". 

"Sajnáljuk, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani" - írják.  

Egyben leszögezték, hogy sem Gyopáros Alpárt, sem Áder Jánost a vizsgálat kezdeményezésével és lefolytatásával kapcsolatban nem keresték meg, és nevük említését ebben az összefüggésben sajnálatosnak tartják, ezért megkövetik őket. "A szabálytalanságokra állampolgári bejelentés útján fogjuk felhívni az illetékes hatóságok figyelmét" - zárul a közlemény.

A hangfelvételt a harmadik Magyar Köztársaság húszéves történetben is páratlan zsarolási kísérletnek nevezte Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

Molnár Csaba szerint "a hangfelvétel arról is szól, az egész ország területén lennének ilyen kísérletek"; szerinte a történet nem csupán politikailag megengedhetetlen magatartást rejt magában, de akár a büntető törvénykönyv egyes rendelkezéseibe is ütközhet.

"Úgy tűnik, hogy egy alaposan megtervezett, gátlástalanul megszervezett, alvilági módon konspirált akcióról van szó" - értékelt sajtótájékoztatóján a politikus, aki szerint a kísérlet olyan politikusok, polgármesterek ellen irányul, akik nem voltak hajlandóak - akár többszöri megkeresés ellenére sem - Fidesz-színekben indulni, "vagyis fenyegetés a demokratikus baloldallal szemben, fenyegetés a független polgármesterekkel szemben, és ennélfogva - ez talán a legfontosabb - fenyegetés az egész magyar demokratikus renddel szemben".

Megjegyezte: ha érdemben nem képes cáfolni a történteket, akkor távoznia kell a közéletből Gyopáros Alpárnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, de akár az Állami Számvevőszék elnökének is.

Kónyi hangfelvétel - A Fidesz elhatárolódik az esettől

 

OLDALTÖRÉS: Kónyi hangfelvétel - A Fidesz elhatárolódik az esettől


Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja ezt a magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálati menetrendjét".


Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja ezt a magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálati menetrendjét".


Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja ezt a magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálati menetrendjét".

Hozzátette: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezetet számára.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gyopáros Alpár (Fidesz) cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel.

Kósa Lajos, valamint Gyopáros Alpár egyaránt úgy fogalmazott, hogy sajnos semmit sem tudnak az ellen tenni, hogy mások vissza ne éljenek azzal, hogy őket az ismerőseik között tudhatják. "Az általános iskolai osztálytársaim száma durván háromszáz, akik a legkülönbözőbb ügyek kapcsán hivatkoznak ma erre Debrecenben (...), és ez ellen nem nem tudok mit csinálni" - mutatott rá Kósa Lajos debreceni polgármester

Gyopáros Alpár aláhúzta: a felvételen hallható személyek nem tagjai a Fidesznek, független jelölteknek számítanak, mivel a kormánypárt csak a szervezetükkel és nem személyükkel kötött választási együttműködést.

A csornai fideszes képviselő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az érintettek bocsánatkérése miatt lezártnak és a kónyaiak belügyének tekinti az ügyet.

 

 


 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!