Hírek

2013.10.07. 11:15

Kaszinó Szombathelyen?

Kilenc új kaszinó nyílhat jövőre a 2014-es költségvetési tervezet szerint. Lehetséges helyszínként szóba jöhet Szombathely is.

Farkas Eszter

Megjelent a 2014-es költségvetési törvény tervezet, amelyben megtalálhatóak a koncessziós díjak, azaz hogy mennyit is kell majd egy vidéki kaszinónak fizetni. A 2014-es költségvetés tervezete úgy számol, hogy a jelenlegiek mellett kilenc új kaszinó kezdi meg a működését Magyarországon. A kaszinók koncessziós díja vidéken 54 millió, Budapesten és Pest megyében pedig 377 millió forint, így összesen 2,1 milliárd forintos bevételre számíthat az állam a kilenc új kaszinóból.

A játékadó-bevételek azonban meredeken zuhannak, jövőre már csak 33 milliárd forintot remél a költségvetés, ez 14 milliárd forinttal kevesebb a 2013-as tervnél. Eddig úgy lehetett tudni, hogy a gazdasági tárca tíz új kaszinó indítását készíti elő, amelyeknek üzemeltetőit meghívásos pályázattal választják ki.

Magyarországon a régmúltban voltak vidéki kaszinók. A győri, kecskeméti kaszinókat többször is újranyitották, de végül mindig bebizonyosodott, hogy a két városban nem lehet koncessziós alapon rentábilis kaszinót üzemeltetni. Lehetséges helyszínként szóba jöhet még Szeged, Pécs, Szombathely, de akár Siófok és Esztergom is.

Szombathely legpatinásabb kaszinója a Brenner villában, évek óta üresen áll. A rendszerváltás után 1989-ben nyílt itt először kaszinó, több tulajdonosváltáson esett át, 1993-ban nyitották meg újra, 1999-ben a Szerencsejáték Felügyelet nyomozott csalások miatt, ekkor bezáratták. Voltak más próbálkozások is, ám az újabb és újabbak kaszinók, játéktermek bezártak és más üzlet nyílt a helyükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!