Hírek

2013.03.26. 15:59

Kényszeres fiatalságvágy?

Szombathely - A foglalkoztatottságot is meghatározó, tehát létkérdés manapság fittnek, fiatalosnak maradni. Bírni kell a tempót, a megnövekedett teljesítményigényeket, ehhez egészségesnek kell lenni; a megfelelő külső megjelenés a munkaadók számára is üzenet.

Merklin Tímea

Nagy a nyomás a média részéről, a társadalom értékrendjében a boldogság az ifjúság és a szépség fogalmakkal társul. A fiatalság kultusza erőteljesen megnyilvánul a reklámokban is: a szépségipar mindig tíz évvel alá céloz, vagyis például a 40-eseknek szóló termékeket 30-asokkal mutatja be. Trend lett, hogy az ember tíz évvel fiatalabbnak látszik - akar látszani - a koránál, és ezért  igyekszik jobban odafigyelni magára.

A külső azonban csak az egyik követelmény, az esztétikai üzeneten kívül azt is hivatott közölni: még tartani tudom a versenyt a fiatalabbakkal. Vajon a fogyasztói kultúra jellemzője a kényszeres fiatalság? Miért nyerhet ilyen nagy teret a mai társadalomban?

- A fiatalságmánia  egyidős az emberiséggel. Már a régi történelmi művek, a letűnt korok uralkodói is említést tesznek a fiatalság megőrzésének titkairól (például a Gilgames eposz fiatalság füve). A fiatalság-kultuszért nem a média a felelős, csak felerősítve tükrözi  félelmünket az öregedés démonától  - mondja Sebők Franciska pszichológus. -  Az elmúlásról nem szívesen gondolkozunk, nincsenek meg a világ működéséről kialakított kereteink, így egyre inkább menekülünk a nagy kérdések elől. Másik ok lehet, hogy a bölcs, tapasztat ember, szülő, tanító szerep nem akkora érték mai társadalomban. Mi öregedő emberek sem tudunk ezzel azonosulni, ezért  a kor előrehaladtával nehezen találjuk helyünket a világban.

Az életközépi válságot például a fiatalságkultusz kifejezetten nehezíti, hiszen egy középkorba érő embernek már befelé esne jól figyelni, belső értékeire helyezni a hangsúlyt, ehelyett pörögni kell és versenyezni a fiatalabbakkal,  megharcolni a munkahely megtartásáért, a magánéleti újrarendeződésért (kirepülnek a gyerekek, már szép sem vagyok, több pihenésre van szükségem...), az egészség fenntartásáért vagy helyreállításáért. A rossz fizikai állapot a kinézetünkön is tükröződik; a csökkenő életerő megtapasztalása szorongást,  veszélyérzetet szül: talpon tudok maradni ebben a felgyorsultságban?

Krutzler Mariann  abban segít, hogy  őrizhetjük meg személyiségünk névjegyét, az arcunk jellegét. Fotó:  Szendi Péter

Szabó Jánosné Anikó diplomás természetgyógyász az MMIK-ban a napokban tartott előadásán a betegségek között az öregedés folyamatának visszafordításáról is beszélt. Van erre is igény?

- Az öregedés visszafordítása nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy 50 éves 20 évesnek akar látszani, hanem azt, hogy ha valaki hosszú ideig rosszul eszik, keveset iszik és egészségtelenül él, annál nem a természetes időben indul meg az öregedési folyamat, hanem hamarabb. A rohanó világban sokan képtelenek arra, hogy magukkal törődjenek. Ennek a belső  elsalakosodás a következménye. Az idő előtti öregedés megállításához illetve visszafordításához méregtelenítés szükséges. Aki hosszú távon gondolkodik, a napi lúgosításra is szán időt, energiát. Ha nem megy egyedül, segítséget kell kérni.

A fiatalság kultusza olyan erős, hogy vannak, akik drasztikus sebészeti beavatkozásokra is elszánják magukat, hogy önbizalom-vesztettségüket  kárpótolják. Sokszor döbbenten figyeljük a sztárokat, mit hoznak ki magukból.  Pedig vannak alternatív  szélesebb rétegek számára is elérhető, nem túl drága  módok, hogyan tarthatjuk karban magunkat, nem görcsösen ragaszkodva egy elmúló képhez. Szükséges alkalmazkodni a világhoz, de a  megfelelési kényszeren kívül van az  alkalmazkodásnak egy  egészséges mértéke is.

- Tény, hogy a szépség, a fiatal(os)ság manapság érvényesülési lehetőséget jelent. Tudni kell, hogy már a 20-as éveink végén beindul az öregedési folyamat -  hívja fel a figyelmet Krutzler Mariann arctorna tréner -, onnantól kezdve bizony egyre több energiát igényel önmagunk karbantartása. Az arc a test kirakata, összefoglaló képe. Meg lehet őrizni jellegét mint személyiségünk névjegyét , habár a  változások az arcon a legszembetűnőbbek. Ezért időben érdemes megtanulni a szépülési technikákat. Az arcmasszázs, az arctorna felélénkíti a vérkeringést, feloldja a lerakódott méreganyagokat, ezáltal fiatalít. Lehetséges plasztikai műtét nélkül, saját erőből is helyreállítani az idő okozta károkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!