Hírek

2015.10.15. 17:49

Kérdésekkel ostromolták szakértőinket az Ausztria felé kacsingató munkavállalók

Körkép - Nagy népszerűségnek örvendett csütörtöki első osztrák-magyar munkavállalási tanácsadásunk.

Vadas Krisztina

Az első telefonáló egyszerre több témában is tett fel kérdéseket. Először arról érdeklődött, hogyan igényelhetne útiköltség-térítést, ha ingázik Magyarország és Ausztria között. Aki Ausztriában vállal munkát, kétféleképpen igényelheti az útiköltség térítését. Dr. Péter Nóra elmondta, hogy mindkét esetben adókedvezmény formájában igényelhető. Az egyik módja a munkáltatón keresztüli, havonta történő érvényesítés, a másik pedig a közvetlenül az éves adóbevallásnál történő igénylés. A kedvezmény minden esetben az adóalapból kerül levonásra, a ténylegesen visszatérített összeget befolyásolja a munkavállaló jövedelme. Az ehhez szükséges nyomtatvány vagy az osztrák adóhatóságnál vagy a Magyar Szakszervezeti Szövetség irodáiban szerezhető be. Utóbbinál a kitöltés menetében is segítenek.

Másik kérdése a munkanélküli segélyre vonatkozott. Horváth Csaba elmondta: akkor igényelhető Ausztriában, ha az igénylő életvitelszerűen tartózkodik az országban. Ez azt jelenti, hogy van bejelentett lakcíme, és esetlegesen számlákkal tudja igazolni, hogy ott él. A munkanélküli segély Ausztriában alapvetően húsz hétig jár, de a kor előrehaladtával nő, egészen egy év időtartamig. Aki nem jogosult ausztriai munkanélküli segélyre, mert nem él kint, ők hazatérésük után itthon vehetnek igénybe munkanélküli segélyt. A hívó a családi pótlék témakörére is kitért: hány éves korig jár családi pótlék Ausztriában? Dr. Péter Nóra tájékoztatása szerint 24 éves korig igényelhető, de csak akkor, ha nappali tagozaton tanul a gyermek. A családi pótlék összege függ a gyermekek korától és számától is.

Horváth Csaba és dr. Péter Nóra szívesen álltak a hívók rendelkezésére. Mindenkinek tudtak segíteni. Fotó: Tóth Szabolcs

A második telefonáló egy nagyon érdekes témát vetett fel: mennyi ideig járhat a fia magyar rendszámú autóval Ausztriában? Mint elmondta, a fiának az állandó lakcíme Magyarországon van, de Ausztriában van a hivatalos tartózkodási helye. A szakértők elmondása szerint, akinek bejelentett tartózkodási helye van Ausztriában, annak egy évnyi ott tartózkodás után kell osztrák rendszámra váltani, aki viszont állandó lakcímen lakik Ausztriában, annak egy hónap alatt kell a rendszámot lecseréltetnie. A következő telefonáló elmondta, hogy már 25-26 éve Ausztriában dolgozik, elmúlt 61 éves. A kérdése arra vonatkozott, mikor mehet nyugdíjba? Ausztriában az általános nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65 év, a nőknél 60. A korkedvezményre vonatkozóan az osztrák nyugdíjintézethez nyújthat be kérelmet, és ők megállapítják, melyik az a legkorábbi időpont, amikor elmehet nyugdíjba. Azt is fontos figyelembe venni, hogy attól, hogy Ausztriában már nyugdíjassá válik, nem jelenti azt, hogy a magyar nyugdíjra is jogosult: lehet, hogy azt csak később kezdik folyósítani. Az biztos, hogy mindenképpen két nyugdíjat fog kapni: egyrészt a Magyarországon ledolgozott évek után egy magyar nyugdíjrészt, illetve az osztrák munkaviszony alapján járó nyugdíjat. Ausztriában 15 évnyi teljes idejű állás után jár egyébként a minimálnyugdíj.

Egyik olvasónk e-mail-ben írta meg kérdéseit. Elsőként azt, hogy ha év elején még Burgenlandban dolgozott, most viszont már Steiermarkban, akkor hol kell benyújtania a családi pótlék kérelmét. Ha van lakcíme Ausztriában, akkor aszerint kell beadni, ha nem, akkor a munkahely szerint, tehát most Steiermarkban. Arra is kitért, hogy ki kell-e várnia az év végét az igénylés benyújtásához. Dr. Péter Nóra elmondta, hogy most már bármikor beadhatja a kérelmet a megfelelő hatósághoz. Másodszor arról kérdezett, hogy szükséges-e az egyetemista gyermekének a kreditindexét is beadni az igényléshez. Megtudtuk: erre valóban szükség van, mert ezzel tudja igazolni, hogy nem csak elkezdte, hanem be is fejezte az aktuális félévet a gyermek. Ez fontos, hiszen családi pótlék csak aktív, nappali tagozatos hallgató után jár.

Egy vállalkozó nő is telefonált. Házi betegápolóként működteti a vállalkozását Ausztriában, viszont nem tudta, jogosult-e munkanélküli segélyre és családi pótlékra, ha szünetelteti a vállalkozását. Mivel Ausztriában a vállalkozóknál a járulékfizetéshez kötött a családi pótlék folyósítása, a szüneteltetés időszakában nem jár. Emellett az is felvetődött, hogy egy osztrák egyéni vállalkozónak jár-e táppénz, gyes. A vállalkozóknak több lehetőségük is van a tb fizetésére. Aki a minimális tb-t fizeti, annak se táppénz, se gyes, se munkanélküli segély nem jár. Az csak a balesetbiztosítást tartalmazza.  Az úgynevezett „nagy tb" viszont beteg-, baleset, nyugdíj- és munkanélküliségi biztosítást is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!