Hírek

2007.01.13. 03:29

Keserves kutyabajok

Szombathely - Egyre több daganatos megbetegedéssel találkoznak az állatklinikákon. A gazdik hajlamosak ezeket a granulált tápokra fogni, az állatorvos szerint azonban korántsem ilyen egyértelmű a dolog.

Rába Adrienn

Emlődaganat és bőrdaganat - kutyáink, macskáink két leggyakoribb műtéti beavatkozást igénylő betegsége. Hogy mitől alakulnak ki egyes egyedekben, s másokban miért nem, egyértelműen nem megállapítható. Kizárólag az látszik biztosnak, hogy a daganatos elváltozásra való hajlam öröklődhet.

Sok kutya- és macskatulajdonos a tápokat tekinti a rák forrásának. Elterjedt vélemény, hogy nem szabad előregyártott eledelt vásárolni, mert az gyakran vágóhídi hulladékból, beteg (olykor daganatos) állatokból készül, s fertőző lehet. Ez csak hiedelem, az állatorvosok szerint nem kell félni a tápoktól. Persze nem mindegy, mit eszik a négylábú, ám a drágább, optimális összetételű, minőségi kutyatápok csupán a megfelelő tápanyag- és vitamin-bevitelt szavatolják, etetésükkel az esetleges daganatos elváltozás nem zárható ki.

- Egyre több rákos kutyával, macskával találkozunk, ez tény - mondja dr. Varjú Gábor, a szombathelyi állatkórház állatorvosa -, ennek oka azonban nem feltétlenül a tápanyagokban keresendő. Egyszerűen arról van szó, hogy már jobban vigyázunk kedvenceinkre, mint korábban, hosszabb ideig élnek, a rák pedig jellemzően időskori betegség, akárcsak az embereknél. Jelentkezése a fiatal állatokon ugyanúgy megfejthetetlen, mint a gyermekrák. De ami a legfontosabb, s kevesen tudják: ha a szukát egyéves kora előtt ivartalaníttatják, szinte teljes biztonsággal kizárható a későbbi daganatos megbetegedés.

Varjú Gábor hozzátette: a háziállatok betegségei ma már másolják gazdáik nyavalyáit. A túltenyésztésből és a megváltozott életkörülményekből, környezeti feltételekből következően egyre több az allergiás - jellemzően ételallergiás, de akár pollen-, atka- vagy porérzékeny - kutya és macska, s a májproblémákat és cukorbetegséget okozó elhízás is mind jellemzőbb.

- Aki szakboltban vásárol tápot, azt akarja, hogy biztosan egészséges maradjon a kutyája, és erre költeni is hajlandó - mondja Kovács József, a megyeszékhely egyik állateledel-boltjának tulajdonosa. - Az emberek hozzánk nem azzal jönnek, hogy olyan tápot adjunk, amitől nem lesz rákos a kutya, hanem olyat akarnak, ami ideális számára. Csak válogatott húsokból készített tápokat forgalmazunk. Ezek többször annyiba kerülnek, mint a hipermarketekben vásárolhatók, de aki eteti őket, hamar rájön, hogy megéri kiadni értük ennyit, hiszen jóval több hasznosul belőlük, és sokkal megbízhatóbbak.

Daganatos betegség ellen nincs táp, van azonban az allergiákra. A táplálékallergiában szenvedő négylábúak általában a csirkehúsban lévő egyes fehérjékre és bizonyos gabonaszármazékokra érzékenyek - ez bőrtünetekben, rosszabb esetben pedig emésztési rendellenességekben nyilvánul meg. Őket bárányhúsból készült granulátumokkal célszerű táplálni, ilyen kímélő tápok a legtöbb szakboltban beszerezhetők. A betegség előrehaladtával azonban kizárólag gyógytáppal etethető az állat - ez viszont már állatorvosi fel- ügyeletet igényel.

Egy magát megnevezni nem kívánó állateledelgyár minőségellenőrétől megtudtuk: vágóhidakról vásárolják ugyan az alapanyagokat, de nem hulladékot dolgoznak a tápba, hanem másodosztályú, esetleg raktáron maradt húsokat és gabonatermékeket. A belsőségeket sem ömlesztve keverik a granulátumba, kizárólag a májat, a vesét, a lépet és a tüdőt használják fel. A beérkezett szállítmányokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, s laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!