Hírek

2013.05.17. 16:06

Két szent találkozott: Szent Kvirin és Don Bosco

Szombathely - Az Óperint hídfőtől indult a Szalézi térre a díszmenet, amely Don Bosco üvegkoporsós ereklyéjét kísérte pénteken. Szombat hajnalig virrasztanak a búcsúztatásáig.

Merklin Tímea

Ahol Kvirin püspököt a vízbe dobták, ott várták pénteken az ünneplők a Don Bosco ereklyét. Az emberek a Himnuszt énekelték, Németh Tamás és társai tárogatón játszották, közben megérkezett az üvegkoporsót szállító kisteherautó.  Csány Péter szalézi atya azt mondta, itt és most, ezen az emlékhelyen  az Ég és a Föld összeér. A patakpartról feljött egy Kvirin püspököt szimbolizáló figura, kezében a malomkővel, ami egykor a vértanút a víz alá húzta. Bosco Szent János viaszfigurája pedig Torino mellől érkezett, Szombathely magyarországi útjának első állomása. A Don Bosco mása rejtette az igazi ereklyét: a viaszbaba mellkasába dobozban  rejtett jobb kezét. Csány Péter szalézi atya e jobbról beszélt, amely szeretettel készített elő minden nevelést és támogatást az övéinek. Don Bosco a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, árva vagy félárva gyerekeknek szentelte az életét, ezért is hozta létre a szalézi szerzetes rendet.  Az ereklye   a maiak számára  azt az üzenetet hozza, hogy a  múlt hivatásukat megerősítő jelenné válik.

A ministráns gyerekek a vörös és fehér rózsákat dobtak a Perint patakba, majd virágszirmokkal szórták meg az utat, amelyen az üvegkoporsó és a díszmenet elindult, a Savaria Legio kíséretében, még derűs napsütésben. Mire a Szalézi térre értek, eleredt az eső, úgyhogy a szabadtérre tervezett ünnepet a templomban tartották meg. Legalább húsz ember ugrott segítőkészen a 600 kilogrammos koporsóhoz, hogy felsegítse a lépcsőn.

Odabent fiatalok adtak elő zenés, táncos műsort annak jegyében, hogy Don Bosco vidám, boldog életre hívta a fiatalokat. Csány Péter szalézi atya köszöntőjében kiemelte: a szaléziak magyarországi letelepedésének 100. évfordulója is ez az ünnep. Ábrahám Béla tartományfőnök arról beszélt, hogy Don Bosco, az Ifjúság Atyja célt, értelmet és hivatást adott az életének, amint társaiénak is.  Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta: a világ 2. legnagyobb szerzetesrendje a szalézi, a mai emberek számára azt üzeni: Légy vidám és tégy jót.

Ágh Péter  képviselő   elmesélte, mint változtatta meg az életét Don Bosco, aki mindenkinek a barátja.

Ünnepi  szentmisét Dr. Veres András megyéspüspök celebrálta, majd a Szalézi szerzetes, Smidt Mihály által alapított Szombathelyi Erkel Kórus adott műsort a fogadási ünnepen. A hívek hajnalig virrasztottak, imádkoztak, majd az ereklyét elbúcsúztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!