Hírek

2015.10.29. 13:42

Két vasi gimnázium is legjobb magyar középiskolák között – még több nyertes a versenyek rangsorában

Két szombathelyi iskola a top 100-ban. A Bolyai összesen öt kategóriában ért el helyezést. A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium a második legjobb kéttannyelvű iskola az országban.

Budai Dávid

Immár harmadik éve, hogy megjelent a középiskolákat rangsoroló kiadvány. Az első hely nagy meglepetést nem okozott, mivel csakúgy, mint mindig a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium végzett az első helyen. Vas megyéből a százas listára ezúttal két szombathelyi iskola jutott fel. Itt sem történt nagy meglepetés, hiszen a két vasi iskolának már bérelt helye van a top 100-ban.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium ezúttal a 17. helyet szerezte meg, egy helyezést rontva a tavalyi eredményén. A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium kis híján lecsúszott a százas listáról, de végül sikerült elcsípnie a 96. helyet. Mivel tavaly a 78. volt, így összesen 18 hellyel került hátrébb a rangsorban.

Kevesen tudják, de nem csak a felsőoktatásban elért felvételi eredmények számítanak. A legjobb száz középiskolának a rangsorát hét összesített rangsor felhasználásával készítették el. Így számítanak az országos kompetenciamérés matematika- és szövegértés-eredményei, a négy érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) átlageredményei, valamint a továbbtanulási mutatók eredményei.

A lista rangsorolja az iskolatípusokat és az országos iskolai versenyeket is, ezek alapján viszont még jó pár vasi középiskola ért el komoly helyezéseket. A művészeti versenyeken elért eredmények alapján az előkelő ötödik helyet szerezte meg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola. A diákolimpiai rangsorban a negyedik helyet a Nagy Lajos csípte meg, hat hellyel megelőzve ezzel a nagy riválist, a Bolyai ugyanis ebben a rangsorban a tizedik lett. A gyakorlóiskolák országos rangsorában azonban a Bolyai már az előkelő ötödik helyen végzett.

A közgazdasági ismeretek szakmai rangsorában a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola három másik iskolával holtversenyben a kilencedik lett. A műszaki informatikai ismeretek szakmai rangsorában két másik iskolával holtversenyben második lett a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium. A webmester-IT ismeretek szakmai rangsorában holtversenyben hat másik iskolával a hetedik helyen zárt a Szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium.

A kéttannyelvű képzést is folytató iskolák közül a második a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium. A biológia-OKTV rangsorában hét másik iskolával holtversenyben hetedik a Bolyai, az informatika-OKTV-n pedig holtversenyben hat másik iskolával a 11. A Bolyai így végül összesen öt kategóriában tudott helyezést elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!