Hírek

2015.01.08. 10:59

Kétszer annyian voltak a demonstrálók, mint azt korábban remélték

Mintegy hatvan autó lassította a forgalmat az M86-oson, annak fizetőssé válása miatt. A tüntetők leginkább azt sérelmezik, hogy egy csonka szakaszért kell fizetniük. Nem bíznak abban, hogy Hende Csaba eltudna érni bármit is.

Budai Dávid

Tüntettek csütörtök reggel kilenckor az M86-os fizetőssé tétele miatt, a nemesbődi-vépi leágazónál. A félpályás útlezárás mindkét oldalon fél órán keresztül lassította a forgalmat. A megmozduláson az előzetes várakozásokat meghaladó létszámban vettek részt, mintegy 60 gépjárművel, és több, mint 100 tüntetővel. A demonstrálók tiltakozása elsősorban a 86-os fizetőssé tétele ellen irányult, de általában a megyei matricák bevezetése ellen is szólt. Több autós is dudálással fejezte ki a tüntetők melletti szimpátiáját.

Körülbelül százan demonstráltak az M86-os fizetőssé tétele miatt. Fotók: Timár Gergely

Szuhai Viktor kérdésünkre elmondta, általában a megyei matricák bevezetésével sem értenek egyet, de ők azért vannak most itt, hogy a 86-ost újra ingyenesen lehessen használni, hiszen ez érinti őket. Amennyiben Győrig megépülne az autóút, annak fizetőssé tételét el tudnák fogadni, de ez a szakasz csupán 17 km, ami a semmiből a semmibe vezet, így elfogadhatatlan, hogy fizetni kell érte. Nem reménykednek abban, hogy Hende Csabának sikerül elérnie bármit is, ahogyan Szuhai Viktor fogalmazott: ha valamit elakart volna érni a miniszter már elérte volna. Hozzátette: magánemberként kijöhetett volna a miniszter, hiszen elvileg ő sem ért egyet az M86-os fizetőssé tételével.

Nemény András is részt vett az eseményen.

Megtudtuk azt is, hogy a tüntetők jó részének most sincsen megyei matricája, de azt az információt kaptuk, hogy mivel egy demonstráción és nem a közlekedésben vettek részt, nincs is erre szükség.

- A megyei matricák ellenőrzésének módjáról amúgy sem tudni semmit - ezt már Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke mondta, aki szerint a kapkodva bevezetett rendszer annyira kidolgozatlan, hogy lehet, hogy még a döntéshozók sincsenek tisztában vele.

A tüntetés egyébként a facebookon szerveződött, Péterfy Zoltán indította el, aki elmondta: a mostani demonstráció civil kezdeményezés, mindenféle politikai érdektől mentes volt.

A megmozdulásnak figyelemfelhívó célja volt, nem bíznak abban, hogy a félórás forgalomlassító demonstrációjuk hatására a kormány visszavonná az útdíjat. Arra viszont kiváló a kezdeményezés, hogy megmérettessék magukat, és lemérjék azt, hogy az emberek mennyire képesek összefogni egy közös cél érdekében. Péterfy Zoltán hozzátette: tervben van egy nagyobb megmozdulás, is ahol már szervezettebben, még nagyobb számban szeretnének fellépni a szerintük igazságtalan döntés ellen.

- A megyei matrica nincs átgondolva, helyette ki kellene találni egy országos matricarendszert, ami az átlagfizetésekhez igazodik - mondta. Példaként említette, hogy Ausztriában feleannyi az útdíj, pedig ott lényegesen jobb minőségű az úthálózat. Igazságtalan az is, hogy Vas megyében ugyanannyit kell fizetni egy 17 kilométeres szakaszért, mint ott, ahol több száz kilométernyi fizetős útszakasz van. Mint elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy Hende Csaba bármit is el tudna érni, inkább abban bízik, hogy a döntéshozók ráébrednek arra, hogy ez egy átgondolatlan döntés volt és visszakozni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!