Hírek

2013.07.31. 22:00

Kevés a gyógyszertár Vas megyében

A gyógyszertárak fenntartása és működtetése évről évre egyre nehezebb. Vas megyében a 2000 fő alatti települések mintegy 90 százalékán nincs patika.

Bajdó Bettina

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, amely hazai patikapiac hetedét működteti, azt tapasztalja, hogy a patikaszektor súlyos gondokkal küzd és a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható, ezért számuk folyamatosan csökken. Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a gyógyszertárakban.

Megyénkben jelenleg 38 településen 67 gyógyszertár működik (Fotó: Szendi Péter)

Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást. A törvénymódosítás azonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak.

A kétezer fő alatti települések gyógyszertár ellátottságát tekintve a legrosszabb helyzet Vas megyében van, ahol ezen települések mindössze 11 százalékában működik patika. Megyénkben 38 településen 67 patika működik. A megye gyógyszertár-ellátottsága mindössze 18 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!