Hírek

2013.12.14. 22:15

Kevesebb a kétkerekű

A motorkerékpár az egyetlen személyszállító gépjármű, amelyből 1970-ben több futott az utakon, mint 2012-ben.

Kelemen Attila

A hetvenes években a motor több mint 600 ezres állománya mára országosan 151 ezerre esett vissza. A személygépkocsikhoz hasonlóan a motorkerékpárok között is hosszú ideig szinte egyeduralkodónak számítottak a KGST országok termékei. Megfizethetőségük következtében rövidebb szolgálat után is sokkal hamarabb váltak meg tulajdonosaik, mint a személyautóiktól. Állományuk az 1990-es évek végétől kezdett ismét emelkedni, ezt a tendenciát a gazdasági válság csak lassította. Néhány megyében következett be 2009–2010 között állománycsökkenés, de egyik sem volt számottevő mértékű.

2012-ben a motorkerékpárok háromtizedét közép-magyarországi tulajdonosaik üzemeltették, fele-fele részben fővárosiak, illetve Pest megyeiek. Ezer lakosra ennek ellenére Budapesten mindössze 13, Pest megyében pedig 19 kétkerekű jutott. A mutató értéke Bács-Kiskunban (20) volt a legmagasabb, de Tolnában, Csongrádban is meghaladta az országos átlagos szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!