Hírek

2013.12.17. 16:53

Kevesebb az áramdíj

Körmend – Egy tender keretében évente több millió forintot spórol az önkormányzat, amely szolgáltatót is váltott.

Kozma Gábor

– A képviselő-testület felhatalmazása révén az év elején önkormányzatunk megállapodást kötött a Sourcing Kft-vel földgáz és villamos energia beszerzésre. A gázbeszerzéses tender már lezajlott, több mint 11 millió forint megtakarítást sikerült elérnünk – mondta el Bebes István polgármester. Annak kapcsán, hogy hasonló lépés mellett döntöttek az áramszolgáltatásban is. Jövőre nem az E. ON, hanem egy másik cég látja majd el a szolgáltatást. 

– A villamos energia beszerzés is teljesült, mégpedig egy évre szólóan, 2 témakörben. Úgy mint az intézményi villamos energia és a közvilágításhoz kapcsolódó villamos energia beszerzés területén. Valamennyi fogyasztási helyet bevontuk a a tenderbe. A fő számokra tekintettel éves szinten mintegy 6 milliót takaríthatunk meg. Mindkét beszerzési részt illetően az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. tette a legjobb ajánlatot, így 2014-ben nem az E.ON szolgáltatja a városban az energiát. Van értelme tehát a piacon versenyeztetni a szolgáltatásokat.

Több millió forintot spórolhat meg az önkormányzat azon, hogy egy pályázati tender keretében két területen is szolgáltatót váltott. A körmendi képviselő testület legutóbbi ülésén arról döntöttek, hogy egy tender keretében szolgáltatót váltanak a városüzemelés két területén. Az árambeszerzést 2014-től nem az E.ON, hanem egy másik bonyolítja majd le.


A főtéri közvilágítás önmagában is nagy tétel, de ezen is spórolnak a kedvezőbb beszerzésekkel (Fotó: Szendi Péter)



Mindettől jelentős megtakarítást remélnek. A kimutatások szerint a mostani közbeszerzés eredményeképpen sikerült a tavalyi 15,51 forint/kwh ár helyett 13,60 forint/kwh árat elérni, vagyis csökkenteni a villamos energia árát. A jelenlegi áramszolgáltató az MVM Zrt, a százalékos megtakarítás így 12,31 százalékos.

– Városunk önkormányzata a közvilágítás mellett még 47 közintézményt üzemeltet és összesen 62 áramfogyasztási helyet tart nyilván – mondta el Bebes István polgármester az ülés után. 

– A testület felhatalmazása révén az év elején az önkormányzat megállapodást kötött a Sourcing Kft-vel földgáz és villamos energia beszerzésre. A gázbeszerzéses tender már lezajlott, több mint 11 milliós megtakarítást sikerült elérni az eljárás során.A villamos energia beszerzése egy évre szól, két szegmensben. Mégpedig az intézményi villamos energia és közvilágításhoz kapcsolódó témakörben. Valamennyi fogyasztási helyet bevontuk a tenderbe, így a megtakarítás az egyes intézmények esetében kimutatható – mondta el a polgármester. 

Az eddigi szolgáltató, úgymond, lecserélése a számok nyelvén annyit tesz az intézményi villamos energia beszerzésénél, hogy a kilowattonként 23,85 forintos bázisárhoz képest 17,44 forintos árat sikerült elérni. Ezáltal 6,41 forint a megtakarítás kilowattoként. A jelenlegi éves fogyasztási adatokat alapul véve (650.220 kWh), összesen 4,2 milliós megtakarítást sikerült elérnie az önkormányzatnak. A másik területen, a közvilágítást illetően 19,02 forint helyett 13,60-as ajánlatot adott a legjobb ajánlattevő. Itt az éves fogyasztás 334.029 kilowatt, a várható megtakarítás 1,8 millió forint, üzemeltető a Villkász Kft. 

– Mindkét beszerzési részt illetően az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. tette a legjobb ajánlatot, így 2014-ben nem az E.ON szolgáltatja a városban az energiát – folytatta Bebes István.

– A sikeres tenderben 16 önkormányzat vett részt, az összes megtakarítás pedig 118 millió forint volt. Mindez azt bizonyítja, hogy van értelme a piacon versenyeztetni a gáz és villamosenergia szolgáltatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!