Hírek

2016.08.23. 17:56

Kezdődik az időutazás - Fokozott biztonsági intézkedésekkel készültek a karneválra

Szombathely - Kétszer annyi biztonsági ember és még betonkordonok is vigyázzák a rendet a Savaria Történelmi Karneválon. A látogatók száma elérheti a 200 ezret.

Bakos Ágnes

Még többen jöhetnek a karneválra, mint tavaly - erre számítanak a szervezők.

- Eddig becsültünk, idén számolni fogunk, drónokkal a levegőből - mondta el a szervezés hajrájában Grünwald Stefánia, a programokért felelős Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. Tavaly mintegy 170 ezren látogattak a históriás rendezvényre, idén lehet, hogy kétszázezren is jönnek. Vannak változások a programokban, ami a fellépőket illeti - ezért azt javasolják a szervezők, hogy aki teheti, az a karnevál naprakész, sőt órára kész internetes oldalán tájékozódjon, ne a nyomtatott füzetekből - hangsúlyozta Szekeres Kriszta, a karnevál sajtóreferense. Nem gondolták, de a nemzetközi politika is beleszól a 17. Savaria Történelmi Karnevál programjaiba. Egy török csoport nem kapott kiutazási engedélyt hazájából, az ottani belpolitikai helyzet miatt, egy ukrán csapat fiú tagjai pedig katonaköteles korúak, őket sem engedik ki hazájukból - sorolta Grünwald Stefánia. A biztonságra, éppen a nemzetközi helyzet miatt is, fokozottan figyelnek a karneváli napokon - hangsúlyozta Polgár Zoltán, a rendezvény biztonságáért felelős cég munkatársa. Már kedd este lezárták a karneváli helyszínek egy részét, és a lezárások szó szerint betonbiztosak. - A határátkelőkről hoztunk betonelemeket, azzal is zárjuk az autós forgalom elől a területet - mondta Polgár Zoltán.

A beengedőpontokon nem csak biztonsági emberek lesznek, hanem rendőrök is. Egyébként az őrök száma majdnem duplája a tavalyinak. Átnézik a behajtók csomagtereit - természetesen a fesztiválozók biztonsága érdekében. Zöld táblák és nyilak jelzik a teljes karneváli területen a menekülési útvonalakat - bár ne legyen rá szükség, ismertette a biztonsági munkatárs. Változás a korlátozott karneváli közlekedésben, hogy a Thököly utca helyett a Zrínyi utcába helyezik át a taxik várakozóhelyét, hogy kisebb legyen a torlódás. A tömeget tekintve feltehetően nem lesz a tavalyinál kisebb forgatag, éppen ezért megerősítették a segítségnyújtást, például gyalogos mentőkkel. A városházánál, a Savaria téren és az Iseumnál is lesz egy-egy mentőegység, akiket őrök is kísérnek, ha valakinek baja esik, vagy rosszul lesz a tömegben. Minimális a parkolási lehetőség a karneváli helyszínek körül, ezért a gyalogos látogatást javasolják a szervezők. Ahogy Szekeres Kriszta fogalmazott, „vegyenek fel egy kényelmes sarut”, és járják be a karnevált.

Akár a pénteken és szombaton este hét órakor kezdődő felvonulást is - hiszen civilek is csatlakozhatnak néhány megkötéssel. A legfontosabb, hogy fél órával a kezdés előtt ott kell lenni az Aréna utcában, hiszen történelmi korok szerint sorolják a vonulókat, be kell illeszteni a civileket is. A másik fontos kitétel a korhű öltözet: bármelyik történelmi időt is választja valaki, tornacipő, mobiltelefon, és napszemüveg biztosan nem illik hozzá. A felvonulásra nem kell előzetes regisztráció, de van olyan program, amelyre igen. Ilyen az OTP alatti „történelmi séta”. Arra hat alkalom lesz a hétvégén, szakvezetéssel, és biztosan maholnap betelnek a csoportok - mondta el Sosztarics Ottó régész, az Iseum Savariense munkatársa. Az előkészületek utolsó napjaira körvonalazódott változás, hogy nem a záró-, hanem a nyitókoncertet adja az Anna and the Barbies, a záráson pedig a Vad Fruttik zenél majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!