Hírek

2016.01.13. 17:24

Ki hal meg előbb: egy vasi nő vagy egy osztrák férfi?

Vas megyében egyre kisebb a különbség a nők és férfiak várható élettartamában. A Vas megyei nők élettartama 14 év alatt a magyar átlag alá csökkent. 15 év alatt 3 és fél évet nőtt a megyei átlagéletkor.

Budai Dávid

Mikor megszületünk, egy hosszú és bonyolult képlettel ki   lehet   számolni,   hogy átlagosan  várhatóan hány évesen fejezzük majd be földi pályafutásunkat. A világ népességének születéskor várható élettartama jelenleg hatvanhét év, azaz körülbelül a kétszerese a száz évvel ezelőtti értéknek. Persze nagy a szórás: míg Andorrában egy megszülető gyermek 83,52, addig Mozambikban alig több mint 40 évben reménykedhet. De vajon mi a helyzet Magyarországon és főleg Vas megyében?

A központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 14 év alatt (2001-2014) nem sokkal ugyan, de folyamatosan nőtt a várható élettartam Magyarországon. Míg 2001-ben hazánkban a nők 76,46, addig 2014-ben már 78,91 évre számíthattak születésükkor. A férfiak 2001-ben átlagosan még a hetven évben sem reménykedhettek (68,15 év), 2014-ben azonban már 72,13 év volt a születéskor várható élettartamuk.

Ehhez képest lássuk, mi változott Vas megyében. Míg 2001-ben egy vasi nő 77,12 évre számíthatott a születésekor, addig 14 évvel később, 2014-ben már 78,57 évben reménykedhetett. A férfiak esetében a várható élettartam 68,84 évről 72,17-re változott. Ez azt jelenti, hogy egy két évvel ezelőtt született Vas megyei fiúgyermek több mint három évvel hosszabb életben reménykedhet, mint a mostani 15 évesek. Egy most kétéves kislány viszont két évvel sem számíthat hosszabb életre, mint 15 éves kortársai.

Jó pár következtetés levonható a fenti adatokból. Először is világosan látszik, hogy a vasi férfiak 14 év alatt többet javítottak az eredményeiken, mint a nők. Másrészt az is, hogy a férfiak nem sokkal ugyan, de végig a magyar átlag fölött teljesítettek. Ezzel szemben míg 15 évvel ezelőtt egy vasi nő hosszabb életre számíthatott a magyar átlagnál, mostanra ez már nem mondható el. A nők mindig is tovább éltek, mint a férfiak, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mennyivel. 15 évvel ezelőtt még 8,28 év volt a különbség a nemek között, 2014-ben azonban már csak 6,4 évről beszélhetünk. Záródik tehát a várható élettartam ollója, ami mindenképpen jó hír. A férfiaknak legalábbis. Valójában azonban mindenkinek, mivel minél kisebb a különbség a nemek várható élettartamában, annál jobb helyzetben van a térség. Borsodban és Szabolcsban még most is majdnem eléri a nyolc évet a férfiak és nők várható élettartamának különbsége.

A várható élettartamot elsősorban a jövedelmi helyzet határozza meg, de nem csak az. Magyarország a GDP-t tekintve a 23. helyen áll Európában, a nők várható élettartamát nézve azonban már csak a 25. helyet foglalja el. Mégis, ha elfogadjuk, hogy a várható élettartam és az életminőség szorosan összekapcsolódik, akkor ma Magyarországon az észak-keleti régiók életminőség Európa legelmaradottabb, posztszovjet országainak szintjén van. Az sem mindegy, hogy valaki városba vagy községbe születik-e. A városi fiúk ugyanis majdnem két évvel hosszabb életre számíthatnak, de a lányoknál is van fél év különbség a városban élők javára. Alapvetően a társadalmi, iskolázottsági és munkaerő-piaci különbségek tükröződnek vissza a különbségekben. Az nem titok, hogy mi, magyarok soha nem a várható hosszú életünkről voltunk híresek, és ahogyan mindig, most is az európai lista alján kullogunk. A nyugat-európai országokat minden igyekezetünk ellenére sem sikerül beérnünk. Például 2010-ben a születéskor várható élettartam különbsége az osztrák és a magyar férfiaknál éppúgy hét, illetve a nőknél öt év volt, mint húsz évvel korábban. Az országon belül Budapesten a férfiaknak és a nőknek is az átlagosnál jobbak az életkilátásaik:  egy fiú újszülött előtt több mint 74, egy lány előtt pedig majdnem 81 év állhat.

Érdekességként megemlítjük, hogy a vasi nők jelenleg egy hajszálnyival élnek tovább, mint az osztrák férfiak, és 2014-ben tartottak ott, mint észt társaik 2006-ban, vagy mint a cseh nők 2003-ban. A vasi férfiak pedig 2014-ben tartottak ott, mint a cseh férfiak 2002-ben. A vasi férfiak várható élettartama mindent összevetve még a magyar férfiak átlagához áll a legközelebb, ezzel szemben a vasi nők a bolgár nők átlagát hozzák.

Végezetül, a gyakran hangoztatott elöregedő Magyarország képzete egyre inkább valósággá válik. Míg 2001-ben 37,6, addig 2015-ben 41,1 év volt a vasi férfiak átlagéletkora. A Vas megyében élő nőké pedig 41,3-ról - 44,9-re változott. Ez azt jelenti, hogy 15 év alatt több mint 3 és fél évvel lettünk öregebbek, ráadásul a megyében az országos átlaghoz viszonyítva mindig is magasabb volt az átlagéletkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!