Hírek

2014.01.22. 10:10

Ki lehet ma a példakép?

Minden kornak megvan a maga ideálja, példaképe. Ez persze szorosan összefügg a társadalmi berendezkedéssel, hiszen az iskola, a tankönyvek a legfőbb hordozói a példaképeknek.

Kozma Gábor

Így volt ez eddig, de a digitális kor ezt is kezdi felül írni. Az internet révén bárki által bármilyen tartalom elérhető és az már csak az egyéntől függ, miként értelmez. Egy felmérés adatai szerint a mai magyar fiatalok döntő többségének, mondhatni kétharmadának, nincs igazi példaképe. Ennél már csak az a rosszabb, akinek van...

A megkérdezett diákok többségének nem hogy nem példaképe Széchenyi, Petőfi, vagy József Attila, Radnóti sokan nem is ismerik e neveket. Jellemző egy apuka véleménye. Aki, mint mondja, holtfáradtan haza érkezve még leül a gyerekével tanulni, mert az iskolában buta marad .

És akinek van példaképe? Jellemző és szomorú névsor: van köztük pornós, mosdatlan szájú celeb, balhés énekes. Néhányan ugyan eljutottak Puskásig, de tovább már nem. A diákoknak több mint a fele nem tudja definiálni, mi a vers. Abban az országban, amelyről nemrég még azt mondták, a költők hazája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!