Hírek

2016.03.07. 16:11

Ki lesz a szakma sztárja? - S. Hegyi Lucia divattervező volt a zsűrielnök a szabó és bőrdíszműves diákok szombathelyi versenyén

Kilenc női szabónak, öt férfiszabónak és négy bőrdíszművesnek tanuló diák ült hétfőn délelőtt a varrógép mögé, hogy megmutassa a zsűrinek tudását. A tét: bejutni az országos fordulóba, a Szakma Sztár Fesztiválra.

Vadas Krisztina

A Szakma kiváló tanulója versenyt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdette meg idén is. A diákoknak először egy írásbeli megmérettetésen kellett részt venni, akik ezen jól teljesítettek, bejutottak a hétfőn megtartott gyakorlati válogatóra.

A forduló két részből állt: először egy textilterméket, illetve egy bőrdíszműipari terméket kellett összeállítaniuk a versenyzőknek a megadott műszaki leírás alapján. Ezt követően a bőrdíszművesek kesztyűt, a szabók pedig kézelőket, gallért és egyéb "alkatrészeket" készítettek és varrtak fel.

A diákok munkáját nívós szakmai zsűri követte végig. A zsűri elnöke S. Hegyi Lucia divattervező volt, az értékelésben Birosz Pál bőrdíszműves, Tóth Erika női szabó, Balogh Szabolcs férfiszabó, valamint Kruczler Zoltán, az egyik szombathelyi ruhaipari vállalat igazgatója működött közre.  Az ő munkájukat további szakértők segítették: Simon Edina női szabó, Bukvai Albertné férfiszabó és Dudás Katalin bőrdíszműves.

A versenynek az országos fordulóba jutás mellett más tétje is volt: a szakvizsga kiváltása. Akik az írásbelin jól teljesítettek, azok felmentést kaptak a vizsga ezen része alól, akik gyakorlatban is remekelnek, ők kipipálhatják a szakvizsgát.

S. Hegyi Lucia elmondta: a zsűrizésnél legfőképpen a részvasalásra, a részműveletekre, a logikus gondolkodásra figyel majd legjobban, de persze az is fontos, hogy a diák jól értelmezi-e a műszaki dokumentációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!