Hírek

2012.09.25. 06:28

„Ki mit gyűjt”-találkozó Celldömölkön – Jövőre itt rendezik meg a nyári egyetemet

Celldömölk – A 40 éves Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár legrégebbi – és legsikeresebb – csoportjai közé tartozik a ma civil szervezetként működő, összejöveteleit a KMKK-ban rendező éremgyűjtő egyesület: az országos szervezet celli csoportja.

Ölbei Lívia

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének dr. Hollósy István elnökletével működő önálló, jelenleg 25 tagot számláló celli csoportja rendszeresen szervez regionális, illetve országos hatókörű programokat. Ez utóbbiak közé tartozik a hétvégén megrendezett „Ki mit gyűjt”-cserenap is.

Vasárnap délelőtt nagy a nyüzsgés a művelődési központ aulájában, a gyűjtők szakértő szemmel vizslatják a standokat. Az egyesületbe belépni természetesen nem kötelező, viszont tanácsos: a gyűjtés komoly dolog; az érmek-pénzek nem ritkán jelentős értéket képviselnek, cseréjüket, adásvételüket törvények szabályozzák. Az egyesület pedig nemcsak a találkozásra ad lehetőséget, hanem érdekvédelmi feladatokat is ellát. Molnár József a győri csoport tiszteletbeli elnökeként érkezett a celli találkozóra, mint mondja, régóta „szívélyes kapcsolatot ápol az itteniekkel”. Egyébként azt is az éremgyűjtésnek köszönheti, hogy magyar-történelem szakos tanár vált belőle. Az első élmény ez ügyben 50 éve érte: egy halom „bécsi fillért” (IV. Béla korából) vitt be – annak rendje és módja szerint – a Nemzeti Múzeumba, ahol ahelyett, hogy megköszönték volna, „órákig vallattak a pénzek eredetéről egy zongoraszéken ülve”. De ez a kellemetlen tapasztalat nem tántorította el, sőt, csak közelebb vitte az éremgyűjtéshez. Igaz, a bécsi fillérek ma már kevéssé érdeklik: Pannónia (mint a Római Birodalom provinciája) pénztörténetével foglalkozik behatóan; könyvet is írt e tárgyban.

Hogy ezen a celli vasárnapon talált-e valamit? Két görög pénzt, szlovén gyűjtőktől. A tárcája egyik rekeszéből pedig gondosan becsomagolt Szent István-dénárt vesz elő: „Ugye, mégsem akármilyen érzés, ha az ember az államalapító pénzét tarthatja a tenyerén?” Ez a darab kicsit „lapkahiányos”, de így is több tízezer forintot ér. Eredeti, minden kétséget kizáróan. De a hamisítókkal már itt is vigyázni kell: „Az ember megkocogtatja, és ha a pénzdarabnak hosszú haranghangja van, akkor biztos, hogy ezüstből készült.” Molnár József javasolta, hogy legközelebb a numizmatikai nyári egyetemre hívjanak olyan szakelőadót is, aki hamisítás-témában tud eligazítást nyújtani. A 2013-as nyári egyetem helyszíne éppen Celldömölk lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!