Hírek

2012.08.29. 17:33

Kiadvány káptalanról, püspökségről

Szombathely - Szerdán mutatták be a Szombathelyi Egyházmegye új kiadványát. Címe: A vasvári káptalantól a szombathelyi püspökségig.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár az elmúlt tanév során sikeresen bonyolított le egy  pályázatot, amelybe  a jánosházi Szent Imre, a sárvári Szent László, a kőszegi Árpád-házi, valamint a  szombathelyi Brenner János és a premontrei gimnázium diákjai kapcsolódtak be. Ők különféle foglalkozásokon vehettek részt, ennek során ismerkedtek a  vasvári káptalan, majd a  Szombathelyi Egyházmegye történetével. Ezeknek a tapasztalatoknak az alapján született meg a Kiss Gábor, Zágorhidi Czigány Balázs, valamint Pál Ferenc, Rétfalvi Balázs  által írt ismeretterjesztő kiadvány, amelynek címe: A vasvári káptalantól a szombathelyi egyházmegyéig, valamint a hozzá kapcsolódó feladatgyűjtemény, segédtudományi munkafüzet, amellyel könnyűszerrel gyakorolható a régi iratok olvasása, értelmezése, elemzése. Mindezek mellett pecsétekkel, nemes másolatokkal gazdagodott a levéltár oktatási segédeszközeinek tárháza.


 A szerzők szerdán délután sajtótájékoztatón mutatták be a kiadványt. Ezen dr. Veres András  megyés püspök kiemelte:
 Örültek a diákok, hogy részt vehettek a programban, a tanárok, a szülők is, hiszen új információkkal gyarapodtak.
 A hiánypótló kiadvány formájában, megjelenésében szép. Olyan modern örökségpedagógiai programcsomag, amelyet érdemes lesz több iskola diákjainak megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!