Hírek

2017.08.10. 18:00

Kiderült milyen lesz a Savaria Karnevál tortája

SZOMBATHELY - A Tóvendéglőben 13 torta közül választották ki csütörtökön a karnevál tortáját. Idén is a Cake Art Cukrászat nyert, ezúttal egy áfonyatortával.

Budai Dávid

Van-e annál nagyobb dicsőség egy tortasütőnek, mint hogy az általa megálmodott édességet szakértő és műkedvelő édesszájúak hada úgy ítéli meg, méltó arra, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Tortája 2017 címet viselje? Természetesen nincs, ezért akárcsak tavaly, idén is a táplánszentkereszti Cake Art Cukrászat örülhetett. A Vénusz ajándéka fantázianévvel szálltak versenybe, és a tejszínes krémsajttal, vaníliával megbolondított áfonyatortájuk a legjobbnak bizonyult.Csütörtök délután ismét minden a karneválról, de ezúttal kifejezetten a tortákról szólt a Tóvendéglő különtermében, hiszen az év legfontosabb sütikölteményei itt várták az ítéletet, mert ahogyan Koczka Tibor alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, ilyenkor nemcsak a karnevál, hanem az év tortáját is megválasztják.

Mészáros Gábor, a verseny szakmai vezetője tortát szel Fotó: Nagy Jácint

Csaknem kétórányi tortaevés és lázas mérlegelés után született meg az eredmény, amelyet 17.30 után pár perccel a sajtó jelenlétében ismertettek. Természetesen a szervezők nem várták el, hogy el is higgyük a szakemberekből és diákokból álló zsűrinek, hogy milyen finomak voltak a torták, így arra biztattak minket is, hogy kóstoljunk.

Míg azonban mi önfeledten tömtük magunkba a tortákat - többen láthatóan azt hitték, tortaevő versenyen vannak -, a zsűrire komoly feladat várt. Harminc pontot adhattak akkor, ha tökéletesek és harmonikusak voltak az ízek. Harminc pont járt akkor is, ha egyszerre volt ropogós, lágy és habos is a torta, húsz pont járt az esztétikai élményért, és maximum húsz pontot lehetett adni akkor, ha a tortában felfedezhető volt valami a régmúlt karneváljaiból vagy az ókori Savariából. A győztes végül az elérhető százból: 84,4 pontot kapott.

A szakmai, valamint a diákzsűri, a szervezők és a 13 tortaköltemény alkotói. Rangja van a karneváli tortaversenynek Fotó: Nagy Jácint

Az idén nagykorú XVIII. Savaria Történelmi Karneválra 13 tortát neveztek, vagyis csaknem kétszer annyit, mint tavaly. Mészáros Gábor, a verseny szakmai vezetője szerint az, hogy idén ilyen sok tortát küldtek versenybe, azt bizonyítja, hogy a karneváli megmérettetés egyre nagyobb rangot vív ki magának. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy az indulók többsége cukrász, de azért amatőrök is akadtak szép számmal, hiszen a versenyre bárki jelentkezhetett, és a torták esetében sem volt komoly megkötés. Mindössze pár feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy egy édességből karneváltorta lehessen.

Mészáros Gábor, a verseny szakmai vezetője, Czömpöly Eleonóra cukrászmester, a Cake Art Cukrászat képviselője  a Vénusz ajándéka fantázianevű áfonyatortával, valamint Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Fotó: Nagy Jácint

Először is, a torták nem tartalmazhattak fogyasztásra alkalmatlan összetevőt és díszítést, valamint alkoholt sem. Vállalni kellett azt is, hogy két kerek formájú, 16 szeletes tortát a versenyzők felajánlanak az éhes zsűrinek. Mindez persze még nem volt elég a győzelemhez, hiszen a szervezők új, kreatív ötleteket - elsősorban ízvilágában és díszítésében a Savaria Történelmi Karnevállal összefüggésbe hozható tortákat - vártak. És természetesen csak olyan recept jöhetett szóba, amely korábban még soha, sehol nem bukkant föl. Ha mindez teljesült, már csak egyetlen apró feltétel kellett a győzelemhez. Legyen finom, mind közül a legfinomabb, idén tehát ez a Vénusz ajándékának sikerült. A második helyezést az Ave Savaria (Claudia cukrászda) fantázianevű torta szerezte meg, míg a harmadik az Őszváró torta lett (Rózsa cukrászda). A végére tartogattuk az egyetlen rossz hírünket. Ahhoz, hogy valaki megízlelhesse a Vénusz ajándékát, két hétig ki kell tartania, az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás ugyanis augusztus 25-én pénteken 17 órakor lesz a Borok Utcája színpadán. De ne aggódjon, a győztes tortába egy nappal korábban, csütörtökön belekóstolhat a Fő téri szökőkút melletti pavilonban! Nemcsak az édesszájúakra gondoltak, autentikus alapanyagokból elkészítik a Savaria Karnevál Kenyerét is, amely szintén kóstolható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!