Hírek

2009.07.21. 12:23

Kié a legjobb bajusz? Kövér Lászlótól Rudi Völleren át Magnumig - Döntse el!

A bajusz – más néven arcszőrzet, szájöldök, mustárgyűjtő, combkefe s kereshetnénk még a szinonimákat. Összegyűjtöttük a legkarakteresebb bajszokat Tom Sellecktől Kövér Lászlóig, szavazzon, hogy Ön szerint kié a legjobb bajusz!

Garai Antal 'Atom'

Egy bajusz sokféle jelentést hordoz, míg a kamasz érettebb lesz tőle, addig a huszonéves férfiasabb, a negyvenes sármosabb, az ötvenes meg leborotválása után vagy tíz évvel fiatalabb. Az sem mindegy, hogy miképp borotváljuk, nyírjuk, alakítjuk bajszunkat, hiszen lehetünk amolyan 60-as évektől a nyolcvanas évek végéig használatos egyen-bajszúak, vagy próbálhatunk hasonlítani egy kicsit valamely hírességre, akinek „annyira jól áll”. Vagy csak így szoktuk meg, mint Eddie Murphy-nél.. Mondjuk Tom Selleck vagy Burt Reynolds bajusz nélkül elképzelhetetlen. Chaplin sem állta volna meg a helyét bajusz nélkül kalapban és bohóccipőben, mint ahogy Borat karaktere is mit sem ért volna egy csupasz arccal.
 
 
 
 
 
Tom Selleck nem panaszkodhat, több helyen úgy emlegetik, mint az amerikai bajusz-ikont. S a képkeresőkben is hamar felugrik a képre a bajusz szóra.
 
Magyarország mindig is rendelkezett híres bajszos emberekkel. Gondoljunk csak Zrínyi Miklósra, Rákóczi Ferencre, Arany Jánosra, Mikszáth Kálmánra, Petőfi Sándorra, vagy a betyárokra. Apropó betyárok, ha kicsit hosszabbra növesztjük bajszunkat, akkor lehetünk igazi alföldi komondor magyarok is, csak vélhetően a gulyásleveles szürcsölgetése közben az összes zöldség és hús a bajszunkon ragad.
 
 
A színészek közt is akadtak mindig bajszosak. Fent már említettük két külföldit, de maradjunk a magyaroknál, akik elképzelhetetlenek bajusz nélkül, ilyen a Szomszédok sármos erdész, Trokán Péter, vagy a még nagymamáink szerelmének számító Jávor Pál.
 
 
 
A bajusz, mint olyan a színészeken túl is mindig jelen volt a médiában. Emlékeznek még Déri Jánosra, a nulladik típusú találkozásokra és persze humoros műsoraira? Vagy Maksa Zoltán Maksa híradóira, és a Markos-Nádas párosra, akik bajusz nélkül nem is léteznének.
 
 
 
 
A politikában is mindig akadt pár kivételes bajusz, rég- és közelmúlt diktátorait nem említvén gondoljunk csak Nagy Imrére, vagy a csomagoló szakemberre, Bokros Lajosra. (Ide sorolandó még Kövér László is, de őt a betyáros résznél már taglaltuk.)
 
 
 
Politika után jöjjön a másik legtöbbet emlegetett terület, a Sport. Emlékezzenek vissza egy nyolcvanas évekbeli focimeccsre, ahol több arcszőrzet volt a pályán, mint futballista. Méltán híres kinézetéről a kolumbiai pulikutya, Carlos Valderrama, de a német Rudi Völler neve hallatán is előbb jut eszünkbe a hetyke bajusz s csak aztán a gólok. S bár manapság az úszóknál divat a szőrtelenség, a német Mark Spitz még büszkén mosolyog bajsza alatt. Hulk Hogan pankrátort, pedig úgy véljük, hogy nem kell bemutatnunk senkinek.
 
 
 
 
 
Sport után pedig jöhet a művészvilág. Leghíresebb bajszunk Dali arcát ékesítette, de hódította a női szíveket kis bajszával Lionel Ritchie, a férfi szíveket pedig Freddie Mercury. S már majdnem előkerestük a Metallica gitárosának képét, amikor eszünkbe jutott a hazai rockjelenség: Gidófalvy Attila, aki a Karthago és a Lord formációkban ütötte a billentyűket.
 
 
 

 
 
Végére pedig jöjjön a bónusz, egy alkalmi viselet, a színházi-farsangi álbajusz előkelőségeknek, hölgyeknek. Azt hiszem megvan a következő farsangra a jelmezünk.
 
 
Ennyi arcszőrzet után nehéz lehet dönteni, de kíváncsiak vagyunk az olvasók véleményére: Vajon kié a legjobb bajusz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!