Hírek

2015.06.25. 11:46

Kié az út? – Biciklisek kontra gyalogosok a szombathelyi Körmendi úton

Szombathely – Bicikliseké vagy gyalogosoké a Körmendi úttal párhuzamos aszfaltcsík? A válasz az, hogy a kerékpárosoké. A gyakorlatban azonban a gyalogosoké is.

Bakos Ágnes

A Centenáris hídnál a körforgalom jól kitáblázott terület a bicikliseknek. Megvan a haladási irány, látható, hogy elsőbbséget kell adni az autós forgalomnak és bár felfestve nincs, de az útburkolat jelzi, hogy melyik útrész a gyalogosoké és melyik a kerékpárosoké – mutatja Molnár László közlekedési szakértő.

Az Óperint utca felé tartva látja a biciklis, hogy egy párméteres szakaszon vegyes az út: kijelölt oldala van a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak. Aztán az aszfaltcsík folytatódik, de már egy másik tábla áll mellette: bicikliút. De tényleg csak a kerekezőké?

A KRESZ szerint a gyalogosok a járdán, ahol nincs járda, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton közlekedhetnek – hívja fel a figyelmet a közlekedési szakértő.

Ebben az esetben a Körmendi úton a Centenáris hídtól az Óperint utca felé a jobb oldalon csak bicikliút van, a bal oldalon van járda. A KRESZ tábla azt jelzi, hogy a gyalogosok is használhatják a kerékpárutat, de csak akkor, ha nem akadályozzák a biciklis közlekedést.

Molnár László leszögezte: elsőbbsége van a kerékpárosoknak, de a gyalogosok is joggal közlekednek a kérdéses útszakaszon, ha figyelembe veszik, hogy a kerekezőké az elsőbbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!