Hírek

2014.12.02. 13:26

Kiegészítették a szocialisták a kiskertbérlőket érintő törvénymódosító javaslatot

Szombathely – Legyen előhaszonbérleti joga azoknak is, akik eddig használták az önkormányzati tulajdonú kiskertbérleményeket, továbbá tartalmazza a módosított törvény is a bérlet megszűnése esetén a használók kártalanítását – erről beszéltek baloldali városi képviselők keddi sajtótájékoztatójukon.

Simon Erzsébet

Dr. Ipkovich György és dr. Nemény András szocialista városi képviselők sokadszorra vették elő a kiskerthasználók ügyét. Információik szerint kedden kezdi tárgyalni a parlament a Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozására vonatkozó törvény tervezetét. Ez az úgynevezett salátatörvény tartalmazza a földforgalmi törvény egyes passzusainak módosítását. Ebben szerepel az önkormányzati tulajdonú kiskertbérlők földhasználatával kapcsolatos módosító javaslat a rekreációs célú földhasználatról.

A szocialisták úgy vélik, ki kell egészíteni a kormány által benyújtott módosító javaslatot. Mégpedig azzal, hogy az önkormányzati bérleményeket eddig használókat is illesse meg az előhaszonbérleti jog a rekreációs célú földhasználat esetén. Továbbá tartalmazza a módosított törvény is, hogy a haszonbérlet megszűnése esetén a bérbeadónak legyen elszámolási kötelezettsége a bérlő felé, azaz a kiskertben végzett értéknövelő beruházások – gyümölcsfák, egyéb növények ültetése – esetén kártalanítsa a használót. A szocialisták is beterjesztették a módosító javaslataikat, és arra kérik a vasi parlamenti képviselőket, hogy a probléma generális megoldása érdekében támogassák azokat. Szerintük ennek az ügynek Szombathely a „zászlóshajója", ugyanis információik szerint az ország nagy részében a hasonló konstrukciójú, idén lejáró szerződéseket már a tavaszi hónapokban meghosszabbították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!