Hírek

2010.10.11. 07:51

Kínai ellenzéki és emberjogi aktivista kapta idén a Nobel-békedíjat

A Nobel-békedíj egyike annak az öt díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló - Alfred Nobel - hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában, Oslóban adják át. 2010-ben Liu Hsziao-po, kínai ellenzéki és emberjogi aktivista kapta ezt az elismerést.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Alfred Nobel szándéka szerint a díjazott „legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért.” Eltérően más Nobel-díjaktól, ezt a díjat kaphatja személy és szervezet is, amelyet egy ügyben alkalmazott megoldási módszerekért ítélnek oda.

Pénteken Oslóban Thorbjorn Jagland - a norvég Nobel-bizottság elnöke - jelentette be, hogy Liu Hsziao-po "az alapvető emberi jogokért Kínában vívott hosszú és erőszakmentes küzdelméért" kapta a kitüntetést. A kínai kormány diplomatái erős nyomást igyekeztek gyakorolni a biztottságra, ám céljukat nem érték el, s Jagland szerint a legjobb helyre került a díj. A bejelentés után a kínai külügyminisztérium közölte, hogy ez a döntés nem fog kedvezni a norvég-kínai kapcsolatoknak.

Az ismert "máskéntgondolkodó" ügyvédjétől a börtönben értesült arról, hogy béke-Nobel díjra jelölték és meg is kapta, hiszen 2009. december 23-án ugyanis tizenegy év börtönre ítélték. Büntetését azért kapta, mert 2008-ban aláírta a Charta 08 nyilatkozatot, melyben 303 kínai értelmiségi és emberi jogi aktivista politikai reformot és az ország demokratizálását követelte. (A nyilatkozatot egyébként 2008. december 10-én, az ENSZ Egyetemes Emberi Jogi Nyilatkozata kiadásának hatvanadik évfordulóján jelentették meg.)

Az aláírók olyan - a demokráciákban természetes - dolgokat követeltek, mint a hatalmi ágak szétválasztása, parlamentáris demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása, független bíráskodás, vagy gyülekezési- és szólásszabadság.

Hsziao-po 1955-ben születet Csangcsunban, Csilin tartományban (Changchun, Jilin), 1982-ben tartománya egyetemén szerzett irodalomtudományi diplomát. Doktorálása után vendégtanárkodott a New York-i Columbia Egyetemen is.

1991-ben ítélték el először ellenforradalmi propaganda miatt, de ekkor még nem börtönözték be. 1996 októberében három év átnevelő táborra ítélték, mert hangosan bírálta a Kínai Kommunista Pártot.

A CNN-nek ügyvédje ezt nyilatkozta: "A díj elnyerése nem feltétlenül segíti Liu szabadulását, vagy akár a büntetése mérséklését. Épp ellenkezőleg, ha megnyeri a díjat, a hatóságok példát akarnak majd statuálni. Minél nagyobb a nemzetközi támogatás, annál szigorúbbak lesznek".

Liu díjazását több neves emberi jogi aktivista és politikus - többek között a díj 1984-es nyertese: Desmond Tutu dél-afrikai érsek, a 89-ben díjazott Dalai láma és Vaclav Havel volt cseh elnök - is támogatta.

 A Nobel békedíj kitüntetettjei 1994 és 2010 között:

1994-Jasszer Arafat palesztin vezető, Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jichak Rabin izraeli kormányfő;
1995-Joseph Rotblat (Nagy-Britannia), a leszerelést támogató Pugwash mozgalom;
1996-Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető (Kelet-Timor);
1997-Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams (Egyesült Államok), az ICBL koordinátora;
1998-John Hume és David Trimble, északír politikusok;
1999-Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet;
2000-Kim De Dzsung dél-koreai elnök;
2001-Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan (Ghána) ENSZ-főtitkár;
2002-Jimmy Carter volt amerikai elnök;
2003-Sirin Ebadi iráni jogásznő, emberi jogi aktivista;
2004-Wangari Maathai kenyai környezetvédő és politikus;
2005-A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és Mohamed el-Baradei (Egyiptom), a szervezet főigazgatója;
2006-Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa vezetett, mikrohitelező Grameen Bank;
2007-Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága;
2008-Martti Ahtisaari finn békeközvetítő;
2009-Barack Obama amerikai elnök;
2010-Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) ellenzéki másként gondolkodó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!