Hírek

2015.06.15. 16:56

Kincs minden tincs - Meglepően sok Vas megyei gyermek ajánlja fel a haját beteg társainak

Szombathely – Meglepően sok felajánlás érkezett Mák Dórinak az internetes közösségi oldalon közzétett pársoros felhívására: akinek van „felesleges” haja, ajándékozza a Magyar Gyermekrák Alapítványnak, mert több száz kemoterápiával kezelt gyerek vár parókára.

Merklin Tímea

A kihullott haj, a kopaszság komoly lelki problémákat okoz, óriási ajándék, ha valaki póthajat kaphat a nehéz időkre.

Mák Dóri másodszor ajánlja fel a haját. Már nyolc éve is odaadta egyszer, akkor 57 centiméteres tincseket adott egy több kemoterápiás kezelésen átesett, öt és fél éves éves kislánynak, Cleopátra-frizurát készítettek belőle. Hétfőn Gardi Rita fodrásznál vágatta le a haját: 25-30 centimétert tud most adni.

- Az OEP csak a műanyag póthajakat támogatja. Én egyszer felpróbáltam egy olyan parókát, napokig viszketett utána a fejem. Borzasztó lehet egy – a kezelések miatt – különösen érzékeny bőrű gyereknek, ha a műanyag kicsípi. A természetes anyagból készült haj pedig több százezer forintba kerül. Ezért kezdtünk felajánlókat keresni, sőt fodrászokat is, akik ingyen levágják a szükséges tincseket, és fazonra igazítják, ami megmarad – mondta Mák Dóri. - Nagyon megható, hogy a felajánlók 60-70 százaléka 7-20 év közötti lány, vagyis gyerekek ajánlják fel a hajukat gyerekeknek. Már nyolcvan felajánló van, nemcsak Szombathelyről, hanem Egyházasrádócról, Pusztacsóból, Kőszegről is. Nagyon meglepett ez a magas szám, nem is számítottam rá, hogy ennyien akarnak segíteni. Ha elérjük a százat, magam viszem fel dobozokban a hajat a Magyar Gyermekrák Alapítványhoz. Mivel négy-öt hajból lehet egy parókát készíteni, az általunk gyűjtött százból 25 paróka lesz.

Hétfőn kora délután Katona Zoltán fodrásznál megjelent a hétéves Marton Réka az édesanyjával, Németh Beatrix-szel, hogy odaadja az egész hátát betakaró, hosszú haját. A testvére, Marton Petra két éve ajánlotta fel a saját haját.

Kedden Standy Miklós viszi el Szabó Noémi fodrászhoz a 7,5 éves kislányát, Standy Annát, aki - amikor a szülei meséltek a „hajgyűjtésről" - rögtön azt mondta, hogy ő is szívesen odaad a tincseiből 25 centimétert, még így is vállig érő haja marad.

A sok felajánló hajvágása folyamatos, Gardi Rita, Katona Zoltán, Polgár Ákos, Nagy Péter, Ódor Zsuzsa, Dévai Kriszti, Varga- Kővári Marietta fodrászok adják hozzá az ollójukat és a munkájukat. A hajfelajánlók közül többen a saját fodrászukat kérték meg a vágásra, és a már levágott tincseket adományozzák oda. A hajat július közepéig gyűjtik, lehet, hogy addigra száznál is több felajánló lesz.

Egy parókához négy-öt adag haj kell, de nem kell feltétlenül azonos színűeket találni, mert amint Mák Dóritól megtudtuk: a különböző hajakat összefestik, ezért főleg a természetes színű jó, a túlhidrogénezett, a festett fekete vagy a mahagóni nem annyira. A hajakat minőség szerint is szétválogatják: melyik erős, egyenesszálú, melyik göndör vagy gyenge, vékony. A 25-30 centiméteres tincsekből feldolgozás után tíz centiméter marad.

Július 15-ére 8-tól 13 óráig csoportos hajvágást terveznek, ahol öt fodrász áll az adományozók rendelkezésére. Addigra már sokan lesznek túl a vágáson, hiszen ezekben a napokban is szerveztek jó néhány jótékonysági nyisszantást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!