Hírek

2017.01.04. 19:15

Kisöprik a készleteket - A karácsony utáni leárazásokkal indul az év a legtöbb üzletben

Körkép- Hatalmas táblák, matricák hirdetik a kirakatokban, hogy eljött a leárazások ideje. Jellemzően húsz-harminc százalékot engednek el a rendes árakból az újévi akciók keretében, vagy ilyen mértékű kedvezményt jelentő termékpárosításokat ajánlanak a boltok. Körülnéztünk.

Bakos Ágnes

RUHÁZAT

- Mindent leáraztatok? - nézett körül egy érdeklődő a rengeteg akciós címkén az egyik szombathelyi belvárosi sportruházati boltban.

- Majdnem mindent - ez volt a válasz. Az üzlet eladói azt mondták, ilyenkor van itt az akciók ideje, a karácsony előtti akciózások csak a nevükben voltak azok, ténylegesen nem adták olcsóbban a termékeiket a kereskedők - őrültség lett volna a legnagyobb forgalomban.

Ilyenkor van itt az árengedmények szezonja a ruházati üzletekben: január-februárban, a karácsonyi forgalom után és a tavaszi kollekciók érkezése előtt. Ahogy fogynak, kifutnak a termékek, úgy kerülnek rájuk akciós címkék. Például ha már csak néhány méret marad egy bizonyos darabból, akkor újabb akciós lépcsőbe kerül - magyarázta Küllős Péter. Azt mondta, sok éve dolgozik már a kereskedelemben, és átalakultak a vásárlási szokások, például az egyre bővülő internetes piac nyomán. De az biztos, hogy a január az akcióké.

A húsz és ötven százalék közötti januári árengedmény jellemző Fotó: Szendi Péter

KÖNYV

Hatalmas számok jelzik az egyik könyvesboltban, hogy egyedi konstrukcióban adnak kedvezményt a vevőknek: kettőt fizet, hármat kap. Az üzlet egy hálózat része, központilag határozzák meg, hogy milyen engedményt adhatnak a boltjaik a karácsonyi pörgés után. Ahogy az üzletben megtudtuk: a legnagyobb forgalmat ilyenkor a visszáru generálja. Ha valaki két példányban kapta meg ugyanazt a könyvet, értelemszerűen visszaviszi, levásárolja az árát - és ilyenkor örülnek a kettő plusz egyes lehetőségnek. A könyvkínálat ilyenkor nem bővül: a meglévő készlettel dolgoznak, a kiadók sem időzítenek januári megjelenéseket. Az első hónap közepe, mint megtudtuk, az éves leltár ideje. Ha nem is a karácsonyival vetekedő, de jelentős forgalmat generálnak újabban a magazinok kuponakciói a könyvesboltban. Majd a következő nagy könyvvásárlási idő húsvét előtt várható, akkor is jellemzően a gyerekeknek vesznek könyveket ajándékba. Karácsonyra egyébként a gyerekkönyvek mellett a szórakoztató irodalom ment nagyon ebben a boltban. A romantikus és az erotikus regények, meg persze a krimik - akinek pedig túl sok lett , az most visszaváltja, kihasználva az évindító akciókat.

Küllős Péter mutatta: egyre több akciós címke kerül a ruhákra a tél további heteiben, hogy aztán legyen helye a tavaszi kollekcióknak Fotó: Szendi Péter

ÉKSZER

Karácsony előtt töltötték fel a készleteket, és jó volt a forgalom - árulta el az egyik körmendi ékszerboltban Zsigmond András. Karácsony
előtt kimondottan a nagy márkák termékeit keresték a vásárlók, most azokra húsz százalékos engedményt adnak - náluk így indul az év.

Ahogy a könyveknél, az ékszereknél, óráknál is azt hallottuk, hogy nem nagyon tudják visszapótolni a készletet, a nagykereskedelmi egységek közül kevesen szállítanak az év legelején. S ha már beszállítók: egyes divatmárkák a kiskereskedőiken keresztül kötelezően kifuttatják a korábbi kollekcióikat, akár harminc százalékot is elengednek ilyenkor az órák, ékszerek árából. Ha pedig az egész kínálatot nézzük, az üzlet árukisöprő akciókat tart ilyenkor, hogy legyen majd helye a tavaszi kollekcióknak - mondta el Zsigmond András.

Többéves tapasztalatuk, hogy a jegyespárok a tavaszi, nyári esküvőjükre készülve már ilyenkor keresik a karikagyűrűt, ezért az ár negyedét elengedik. Az ékszernek egyébként is szezonja a tél: a februári szerelmesek napjára is készülnek, például gravírozással vagy egyedi ékszerekkel, mint a kettétörhető, szív alakú medál.

MŰSZAKI CIKKEK

A legnagyobb arányú engedményeket a műszaki cikkeket árusító boltokban és online áruházakban találtuk a napokban. Van, ahol öt és ötven százalék közötti engedményt ígérnek az évkezdésre, de hetven százalékos árengedményt hirdető táblát is látni. Találkoztunk olyan ajánlattal is, hogy a boltokban kiállított daraboktól szabadulnak meg kedvezménnyel.

A műszaki cikkeket árusító boltok hirdetései között továbbra is ott vannak a hitel-ajánlatok, amelyekkel sokan éltek karácsony előtt az összesítések szerint - lehet, hogy a januári akciók kihasználására is vonzóak lesznek a hitelek.

 

 

Bán Adrián (48, kamionsofőr)

Mindig nyomon követem a nagy leárazásokat. Kamionsofőr vagyok, ezért rengeteget utazok, de az ünnepekre hazajöttem, így ki tudom használni a kedvezményeket. Idén is több mindent vásároltam ebben az időszakban, például karácsonyi ajándékokat is a Jézuska nevében, aki nálunk idén késett kicsit. Egyébként nekem az az észrevételem, hogy sok termék még így, jelentős kedvezményekkel is drágább, mint külföldön. Sajnálatos, hogy ez főleg a mindennapi élelmiszerekre vonatkozik, amiket a legkevésbé szoktak leárazni

Tóth Ernő (80, nyugdíjas)

Nagyon örülünk annak, hogy ilyentájt ekkora, olykor hetvenszázalékos kedvezményekkel várják a vásárlókat az egyes üzletek. Ez különösen a kiskeresetűeknek és a nyugdíjasoknak jó, ugyanis így számos olyan terméket is megvehetnek, amit a teljes árán lehet, hogy nem engedhetnének meg maguknak. Én nem szoktam élni ezekkel a lehetőségekkel, ugyanis számomra a minőség a legfontosabb. Felvetődik a kérdés: ha egy termék jó, akkor miért marad belőle annyi a raktáron, hogy nagy kedvezményekkel is alig fogy el?

Savanyu Dániel (28, látszerész)

Engem nagyon érdekelnek az ünnepek közötti és az utáni akciók, olyannyira, hogy mindig keresem is a lehetőségeket. A gyakran óriási kedvezmények egyébként most különösen jól jönnek számomra, ugyanis éppen egy nagy felújítás zajlik nálunk, új konyhabútort készíttetünk. Egyebek mellett ezért inkább kétszer is körbenézek, és ahelyett, hogy csak úgy belevetném magam egy drága termék megvásárlásába, inkább várok, ameddig leárazzák azt. Sokszor pár nap elteltével ugyanazt az árut feleannyiért rakják ki a polcokra.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!