Hírek

2015.07.06. 16:28

Kitart még a kánikula kedden is

Körkép - Óriási a hőingás Szombathelyen és kitart még a hőség, szerdáig biztosan. Tüzet nem gyújtott a kánikula Vas megye területén, a megye déli részén továbbra is szmogos a levegő.

Bakos Ágnes

34,6 °C volt a hétfői maximális hőmérséklet Szombathelyen, pedig a délutáni órákban már szűrték felhők a napsütést. Az éjszakák még mindig frissek: a talaj mentén 12 °C-ig csökkent a hőmérséklet hétfőn, két méteren 15,6 °C volt a minimum. Ez 19 °C-os hőingást jelent, ami nagyon nagynak számít - hangsúlyozta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

- Burgenland középső része felett a kánikulában kialakult egy aktív cella, Ausztriában néhol jég is esett és ez a góc sodródott Vas megye felé - magyarázta a felhőket az észlelő. Hamar szétesett a góc, nem hozott frissítő csapadékot Szombathelyre. Majd szerdán érkezhet csapadék, a kedd száraznak és naposnak ígérkezik. Tovább gyűlnek az eddig sem kevés júliusi napos órák: a hónap első hét napjában már több mint hetven óra napsütést számolt Szombathelyen a meteorológiai észlelő. A hónap első hét napjának átlaghőmérséklete 24,1 °C, ezzel bőven a sokévi átlag felett jár Szombathely, de még van három hét júliusból, fordulhat a kocka.

A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a meleg miatt
Grafika: MET

A rendkívül száraz levegőben kevésbé érezzük a meleget - mutatott rá az észlelő.

- 34 százalékos légnedvesség volt a hétfői minimum, vasárnap 30 százalék alatt is jártunk - sorolta az értékeket Pétervári Tibor.

A szárazság nem okozott szabadtéri tüzet: tűzmentesen telt sorban a hatodik hőségnap Vas megyében - tudtuk meg hétfőn Balogh Nikolettától, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó szerda éjfélig van érvényben, addig vizet oszt a Fő téren a Vasi Víz Zrt. és ivókút is kiszolgálja a járókelőket Szombathely központjában, valamint a Gyöngyösparti sétányon és a Gayer parkban. A szombathelyi vasútállomáson a GySEV Zrt. gondoskodik hűsítő vízről a vonatozóknak szintén a hőségriadó ideje alatt.

A minimális légmozgás nem tisztította ki a levegőt Vas megye déli felében: július első napja óta határérték feletti a levegő ózontartalma Szentgotthárdon, ez hétfőn sem változott - derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet jelentéséből. Továbbra sem éri el a veszélyes szintet a szmog, de a légúti betegségben szenvedők inkább csak az esti órákban merészkedjenek a szabadba - az egészségügyi tanácsok szerint.

Támad már a hárs, egyre intenzívebb a pollenszórása - mutatja az ÁNTSZ térképe. Szombathelyen közepes értéket ér el a hárs virágpora, ahogy a csalánféléké és az útifűé is. A gomba pollenszórása a legmagasabb Szombathely levegőjében, a július eleji kánikulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!