Hírek

2013.04.19. 18:41

Kitörési pont: átadták a látogatóközpontot

A látogatóközpont átadásával teljessé vált a Kemenes Vulkánpark. Az egyedülálló turisztikai attrakció hétfőtől várja a látogatókat.

Ölbei Lívia

Az ezredfordulón kristályosodtak ki Celldömölkön azok az elképzelések, amelyek szerint a város számára a turizmus jelenthet valódi kitörési pontot. Ennek szellemében adták át 2005-ben a Vulkán-fürdőt, fejlesztik folyamatosan a Mária-kegyhelyhez kötődő vallási turizmust; és valósították meg a vulkanikus eredetű tanúhegy, a Ság hegy lábánál a Kemenes Vulkánparkot.

A pénteken fölavatott látogatóközpont (a nagy és titokzatos kocka) mellett a vulkánparkhoz tartozik az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen megpályázott, tavaly átadott Sághegyi Múzeum  és a kráterhez vezető geológiai tanösvény: ez a három elem nyújt igazán komplex élményt.

A folyamat főbb állomásait Fehér László polgármester a vulkánház "felfedezőtermében" idézte föl a sajtó képviselői előtt, emlékeztetve arra is, hogy a hajdani katonai objektum helyére megálmodott vulkánpark  előkészületei az ezredfordulón kezdődtek, de a város  első pályázata  nem járt sikerrel; a másodjára benyújtott barnamezős pályázat azonban nyert. (Fehér László itt köszönte meg Kiss Péter országgyűlési képviselő, Celldömölk díszpolgára támogató figyelmét; Kiss Péter betegség miatt nem volt jelen az ünnepségen.) A sikeres pályázat révén  kerülhetett önkormányzati tulajdonba maga  a terület, ahol lebontották a katonai objektumot.

Válasszon égitestet! Ez itt a bolygóközi tűzhányó-kalauz: érintéssel működnek az óriásképernyők (Fotó: Kiss Teodóra)

A  második ütemben elkészült a vulkánpark, de ezzel még nincs vége: a  látogatóközpont környezetében további két hektáros terület vár kreatív felhasználásra  és újabb pályázati lehetőségekre. A Kemenes Vulkánpark jelentős EU-támogatással készülhetett el: az 530 milliós összköltségvetésű beruházást 80 százalékban az unió finanszírozta.

Az új tudományos és turisztikai attrakciót önálló intézményként működteti a celli önkormányzat, az igazgatói posztra kiírt pályázat nyertese Grünwald Stefánia, aki elmondta: munkatársaival együtt maga is most ismerkedik a több mint 1000 négyzetméter alapterületű, ötszintes épülettel, amelynek 11 bemutatóterme egyedülálló élményt kínál minden korosztálynak. A vulkánház a múzeumhoz hasonlóan szezonálisan, áprilistól októberig tart nyitva; és az első évben 25 ezer látogatóra számít. Grünwald Stefánia hangsúlyozta: a látogatóközpont  szoros kapcsolatra törekszik a Vulkán-fürdővel és a művelődési központtal, ennek első jele, hogy a KMKK-ban a jövő héten megnyíló Munkácsy-kiállítás vendégei kedvezménnyel léphetnek be a vulkánházba (és viszont).   A legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt épületben a világon bárhol érzékelhető vulkanikus tevékenység szinte azonnal megjeleníthető.

Az akadálymentesített, talajhőkollektorokkal hűtött, fűtött épület maga is a vulkáni tevékenységet  a magma alulról fölfelé törekvő mozgását  modellálja. Földes László Ybl-díjas építész célja az volt, hogy kitörjön a hétköznapi sémákból: a vulkánház alapját képező vasbetontoronyba mint gyufásdobozokat tolták be a termeket. Az interaktív kiállítás tudományosságáért dr. Karátson Dávid tanszékvezető egyetemi docens felel: ő kalauzolta a megnyitó közönségét a Föld híres vulkánjaitól a távoli bolygók vulkánjain át a  legfelső szintig, ahol elüldögélhetünk:  az ablakkivágásban képként elénk táruló Ság heggyel szemben, amely az egész épület apropója.  A vulkánházat  a jelképes szalagátvágással Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Fehér László polgármester, Söptei Józsefné alpolgármester és Erdélyi Antal, az alsósági részönkormányzat elnöke adta át rendeltetésének.

Dr. Karátson Dávid azt mondja, a látogatóközpontnak a vulkánban  rejlő kettősséget: a vadságot és a szépséget együtt kell fölmutatnia. És van itt sok játék is: a földszinti "felfedezőteremben" például minigejzír és földrengés-szimuláció (színes építőkockákból omlik, épül a vár) készteti sikongásra - ezúttal a felnőtteket. Kinn a  falon Saint-Exupery-idézet: a kis herceg kipucolta működő vulkánjait, mielőtt útra kelt. Aztán  van itt Dante (Pokol-részlet) és van Verne  is. De a legszebb mégis az Eötvös Loránd-szoba ablakában föltűnő Ság hegy. Indulás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!