Hírek

2012.12.17. 21:15

Kivágták, de pótolják is a fákat

Szombathely - Aggódó olvasónk hívta fel a figyelmet egy fasor kivágására a Derkovits-lakótelepen. A hír igaz, de már megérkezett a pótlás.

Rózsa Melinda

Kivágták a foghíjas, ritkás fasort a Bem József utcában, helyükre újat telepít a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. (Szompark).

Mint azt Horváth Péter parkfenntartási vezető elmondta, a Bem József utca 11-29. számig tartó szakaszon oszlopos liliomfasort ültettek. A Magnolia kobus Isis egy szombathelyi nemesítésű fafajta. A frissen telepített növények 14-16 centiméteres törzskerületű, tehát olyan kifejlett, koronás fák, amelyek azonnali díszítő értékkel bírnak. A korábban itt állt díszalmák elöregedtek, balesetveszélyessé váltak, ezért döntöttek a kivágásuk miatt.

Újakat ültetnek. Balról Derdák Miklós, mellette Németh Sándor (Fotó: Szendi Péter)

A közterületi fák gondozásáért felelős Szompark a közelmúltban számos helyen, szerte a városban végzett hasonló munkálatokat. A Nagykar utcában, a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola előtt például kipótolták a környéket tavasszal rózsaszínbe borító, közkedvelt japán cseresznyefasort, a Wesselényi utcában pedig galagonyákat ültettek.

Sorra egységesítik a fasorokat, ugyanolyan fajtákkal pótolják a hiányzókat, mint amilyenek az utcában találhatók. Ez történt a Táncsics Mihály, illetve  a Szent László király utcában is.

Ezzel párhuzamosan, terv szerint végzik a fák metszését. Az Erdei iskola úton is ezek a munkálatok zajlanak. Az itt található fasor, amely javarészt kőrisből áll, már nagyon elöregedett. Az út mellett úgynevezett ifjító metszést végeznek, fakivágásokra itt nem kerül sor.

Horváth Péter az előzetes állapot-felmérésekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy minden esetben hangtomográfos vizsgálatot végeznek a növényeken. Ily módon átvilágítva a fákat a szakemberek meg tudják állapítani, milyen az egészségi állapota az adott növénynek, és hogy metszendő, kivágandó vagy egyéb kezelést igényel.

Fát csak akkor vágnak ki, ha muszáj, hangsúlyozta a parkfenntartási vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!