Hírek

2012.06.12. 13:36

Kiváló a vasi tavak minősége

Megyei körkép - Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő.

Bajdó Bettina

A szabadvízi fürdőhelyekről található adatok az OKI honlapján találhatók, a 2012-es mérési eredmények alapján készült térkép az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján a Fürdővíz menüpontra kattintva érhető el.

A térképen szereplő fürdőhelyeken a mérési eredmények kivétel nélkül a megfelelő kategóriába tartoznak. Az ÁNTSZ szakemberei kiemelték, hogy a térképen szereplő információ nem azonos a fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítésével. Ez utóbbit négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állították össze. Ehhez pedig nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt, hanem a vízminőség változásait is figyelembe vették.

Az OKI május végén közzétett összesítése szerint a legtöbb szabadvízi strand a legjobb, kiváló minősítést kapta, és több szabad strand a jó kategóriába került. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták. A Tiszán jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiurgonya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabad strandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt.

Vas megyében a Gersekaráton lévő Olimpia-tó, szabad strand például kiváló minősítést kapott. Ugyancsak ezzel a minősítéssel büszkélkedhetnek a hosszúperesztegi Szajki-tavak, s a hegyhátszentjakabi Vadása-tó is.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés különösen bányatavakban, folyóvizekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!