Hírek

2017.01.23. 10:14

Könnyű is meg nehéz is volt a középiskolai felvételi vizsga a vasi városokban

A magyar nyelv nem volt vészes, de a matek nehéz volt: így látták a szombathelyi és a sárvári diákok a szombati felvételit.

Pajor András

Több mint 54 ezer diák 514 helyszínen – köztük hét Vas megyei középiskolában – adott számot tudásáról szombaton a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáján. A kilencedik osztályba jelentkezők Szombathelyen a Nagy Lajos és a Kanizsai Dorottya gimnáziumokban, a Művészeti Szakgimnáziumban, valamint a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban felvételizhetnek. Sárváron a Tinódi, Kőszegen a Jurisich, Celldömölkön a Berzsenyi gimnázium tartott szombaton felvételit. A nyolc évfolyamos középiskolai képzések között egy Vas megyei szerepel: a Bolyai gimnázium. A tíz órakor kezdődő felvételin először magyarból, majd matematikából kellett számot adni tudásukról a diákoknak. Mindkét feladatlap kitöltésére 45 perc állt rendelkezésre.

Legalább egy tucat szülő izgult a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium alagsorában szombaton negyed 12-kor. A mintegy 240 felvételiző még a matematika feladatlapok fölé görnyedt, amikor a szülők szinte kivétel nélkül azt mesélték, hogy a gyerekek nagyon tartottak a mai naptól, bár most egy kicsit megnyugodtak, miután kiderült, hogy magyarból a közösségi oldalak mellett vagy ellen kellett érvelni. A szülők és a gyerekek is úgy érezték, a felvételinek ez a része megoldható volt.

Hasonló véleményen volt Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, az iskola igazgatója is, aki elmondta: náluk több évtizedes hagyomány, hogy felvételit kell írniuk a gyerekeknek, ugyanis olyan jó képességű, sokszor kitűnő tanulók jelentkeznek hozzájuk, hogy másként nem tudnának sorrendet állítani. A felvételinél azonban századpontra meg lehet állapítani, hogy ki a jobb. Az iskolák saját maguk határozzák meg a pontrendszert, így maguk döntik el azt is, hogy a most szombaton írt dolgozatok eredménye mennyire számít bele a felvételin szerezhető pontokba. Megtudtuk, a Nagy Lajosban fele-fele arányban számítják be a felvételi és a tanulmányi eredmény pontjait. Ugyanígy pontoznak a Kanizsaiban is, tudtuk meg Módos Tibor igazgatótól, aki elmondta: a felvételin ugyanazok a játékszabályok érvényesek, mint egy érettségin. Jegyzőkönyvet vezetnek, és a feladatlapok tartalma a tanárok előtt ugyanúgy ismeretlen, mint a gyerekek előtt.

Egy perccel háromnegyed 12 előtt, a láthatóan nagyon izguló szülők, szinte egy emberként álltak fel és siettek oda az osztálytermekhez, hogy elsőként tudhassák meg az eredményt. A magyarral ellentétben a matek határozottan nehéz volt, mondta el Varga Gergő, aki a Paragvári Utcai Általános Iskolából érkezett a felvételire, szerinte a dolgozatra kapott 45 perc elegendő volt, ám annak ellenére nehéznek találta a feladatokat, hogy hozzá a matek közelebb áll, mint a magyar.

– Ne izguljatok, csak szépen okosan – ez volt az utolsó szülői jó tanács, miután a középiskolai felvételire készülő 102 diák bevonult a sárvári Tinódi gimnázium termeibe megírni a magyar nyelv és matematika teszteket. Az anyanyelvi feladatsor talán kicsit könnyebb – mondta Hevér Mihályné, a gimnázium igazgatója, miután kiosztotta a tesztlapokat. A szülők a folyosókról lassan elfogytak, láthatóan megviselte őket a várakozás. A jelentkezők több mint felét a három sárvári általános iskola, a legtöbbet (28 tanulót) a Nádasdy iskola küldte. A környező településekről a legtöbb (nyolc diák) az ikervári Zichy Antónia Általános Iskolából jött. A tanórányi idő után újra nyíltak az ajtók, és a gyerekek megkönnyebbülve jöttek ki a szünetre. - Ez nem volt túl nehéz – beszélgették egymás közt, mielőtt a tanárok által is nehezebbnek tartott matekteszt következett. Annak megírását követően már nem volt olyan hangos az iskola. Kicsit komorabb arcok voltak láthatók.

- Nem sikerülhetett olyan rosszul a matematika sem – tette hozzá tapasztalatával az igazgatónő –, mert például tavaly ilyenkor még sírtak is néhányan. A remélt mosolyhozó teszteredmények február elején derülnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!