Hírek

2012.06.07. 15:47

Könyvhét Szombathelyen - Pénztelenségben is megszervezhető

Szombathely - A Fő téren is csütörtökön nyílt meg a 83. Ünnepi Könyvhét: köszöntővel, pavilonokkal, programokkal.

Ölbei Lívia

A budapesti Vörösmarty téri megnyitóval nagyjából egy időben, csütörtök délután fél háromkor (vagy talán egy kicsit még előbb) nyílt meg a 83. Ünnepi Könyvhét a szombathelyi Fő téren. A könyvünneppel együtt megérkezett a nyár is, bár aztán a Kávészünet zenekar sok más mellett arról is énekelt (Adyval természetesen), hogy Párizsba beszökött az ősz. Lazáry Viktor alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta: fontos, hogy a programokat szervező egyetemi könyvtár és Agora-központ életben tartja ezt a régi hagyományt. Közben működésbe léptek az olvasó pontok.

Pénztelenség van, de az önkéntesség elvén a könyvhét is megszervezhető, mondja Barki Katalin, a szombathelyi egyetemi könyvtár igazgatója. Az intézmény az Agora kulturális központtal közösen vette a vállára a könyvünnepet.

Bár a Fő téren mindössze négy pavilon (a Líráé, a Bibliiskolák Közösségéé, a Talentumé és az egyetemi könyvtár munkatársai által kínált helyi kiadóké) kínálja portékáját, azért szerencsére vannak megátalkodott könyvhetezők. Ilyen a belvárosi Líra könyvesbolt is, amelynek vezetője, Varga Nárcisz azt mondja, egyszerűen szeretnek ide kijönni, a könyvhétnek utánozhatatlan fílingje van: Pozitívan kisugárzunk, és vonzzuk az embereket.

Barki Katalin, az egyetemi könyvtár (NymE SEK) igazgatója elmondja azt is, hogy az önkormányzat kulturális bizottságánál pályáztak némi anyagi forrásra a szervezéshez, bár tisztában voltak vele, hogy mindenekelőtt önmagukat kell odatenniük. És oda is tették: játékokat, versenyeket szerveztek (irodalmi gyaloggalopp), helyi művészeti csoportokat hívtak meg: mintegy lehetőséget teremtve számukra a megmutatkozásra. Jó tapasztalat, hogy mindenütt segítő szándékra találtak.

Csütörtökön a város tizennégy helyszínén működtek olvasópontok (a meghívottak és a beugrók vitték a kedvenc könyvüket), a Berzsenyi könyvtártól az Iseumon és a Smile Nyelviskolán át az Egyházmegyei Könyvtárig. A Cafe Frei szeparéjában például (ahogy a Háy János-prózát fölolvasó Kelemen Zoltán színész mondta) mások mellett megszólalt Márai Sándor, Moldova György, Vladimir Nabokov, vagy a centenáriumos Ottlik Géza.


Csütörtökön nyílt meg a könyvhét, de a szombathelyi Fő téri színpadnál a szervezők között már arról is szó esett, hogy jövőre miképpen lehetne motiválni a diákokat (és mindenekelőtt a tanárokat) egy kis könyvtéri kiruccanásra. Mert miközben az olvasópontokon hol délelőtt, hol délután, de folyamatosan szóval tartották egymást a vendégek, a kora délutáni könyvheti megnyitón inkább csak a járókelők álltak meg a színpad előtt. Pedig iskolai osztályok is ígérkeztek, de úgy látszik, ellentételezés nélkül tényleg nem megy. Pedig pl. a Kávészünet zenekar valami olyasmit csinál, amellyel sejthetően a fiatalok is megnyerhetők az irodalomnak: klasszikus szerzők verseit zenésíti meg, nagy könnyedséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!