Hírek

2012.06.20. 11:26

Kórház nem szűnik meg, de mások lesznek a feladatok

Szombathely - Júliustól új struktúrában működik az egészségügy. Már nyilvános, hogy mely kórházak milyen ellátási kötelezettséggel rendelkeznek majd, illetve mely osztályokon marad meg az aktív betegellátás.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal honlapján már elérhető megyénkénti bontásban az egyes fekvőbeteg ellátást nyújtó szolgáltatók leendő kapacitásáról és ellátási területéről szóló tájékoztatás. Ez alapján a Markusovszky kórház aktív fekvőbeteg-szakellátásra 952, krónikus fekvőbeteg-szakellátásra pedig 471 ágyat kap. Továbbá addiktológiai rehabilitáció szakmában a speciális betegellátási feladatok tekintetében ellátási területe az ország teljes területe lesz. A Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. krónikus fekvőbeteg-szakellátási kapacitása 55 ágyszám lesz, ez mind a krónikus belgyógyászaton található majd. A Kemenesaljai Egyesített Kórház krónikus belgyógyászatra 70, pszichiátriai rehabilitációra 70, addiktológiai rehabilitációra pedig 15 ágyat kap. Azaz krónikus fekvőbeteg-szakellátásra 155 ágy áll majd rendelkezésre. Az ÁNTSZ honlapján a területi ellátási kötelezettség is megtalálható szakmák szerint lebontva. Ebből mindenki tájékozódhat arról, hogy melyik kórházban láthatják el júliustól.

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház vezérigazgatója a változásokról beszélt. Elmondta, év eleje óta zajlik a kórházak struktúrájának átalakítása, most már kiderült az is, hogy egyes osztályok hány ágyszámmal működhetnek tovább.

- Egyetlen kórház sem szűnik meg a megyében, funkcióváltás megy végbe - folytatta a vezérigazgató. - Bizonyos aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok megszűnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi betegellátási fejlesztések lesznek. A fennt leírt struktúrát annyiban kell kiegészíteni, hogy a körmendi 20 sebészeti ágyat, és a celldömölki 15 szülészet-nőgyógyászati ágyat a Markusovszky kórház kapacitásához tették hozzá, mivel ez a két osztály a Markusovszky kórház megfelelő osztályaival integráltan fog működni Körmenden, illetve Celldömölkön. Körmenden tehát megmarad a jelenlegi aktív sebészeti fekvőbeteg ellátás, viszont megszűnik a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás. A belgyógyászat esetében járóbeteg-szakellátás, illetve krónikus ellátás lesz. Az 55 krónikus ágy helyett 80 ággyal tervezzük majd működtetni. A celldömölki kórházban a belgyógyászaton járóbeteg-szakellátás, valamint krónikus ellátás lesz. A továbbra is működő szülészet-nőgyógyászati osztály a Markusovszky kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályával integráltan működik.


Júliustól a betegségeket, illetve azok ellátását progresszivitási szintek szerint osztályozzák. Három progresszivitási szintet különböztettek meg. Az 1-es, a legalacsonyabb szakmai szinthez tartozó ellátások igénylik a legkevesebb, míg a 3-ashoz tartozóak a legtöbb feltételt. Ez alapján besorolták az osztályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!