Hírek

2009.04.01. 02:28

Körmend: használati jogért adták át a Vadlakot

Körmend - Két nagyobb városi ügy is közfigyelmet keltett a legutóbbi testületi ülésen. Az egyik egy óvodai pályázat volt, a másik pedig a Batthyány-kastély további sorsa.

Kozma Gábor

Közismert, hogy a körmendi intézmények helyzete stabil, az idei költségvetés bár feszített, azért garantálja a megfelelő működésüket. Ugyanakkor az is tapasztalható, hogy egyes iskolák, bölcsődék és óvodák kopnak. Mind az épületek állaga, mind eszközparkjuk felújításra szorul. Ez pedig sok pénzbe kerül. A sok pénz pedig jószerivel csak támogatások, célzott pályázatok útján keríthető elő.

A bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése, valamint közösségi buszok beszerzésének támogatására - ezt a címet viseli az a pályázat, amely a közgyűlésen terítékre került, s amelyet az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium írt ki. Ez a csomag lehetőséget kínál a Mátyás király utcai óvoda és bölcsőde felújítására. A kiírás nem csak az építési-felújítási munkálatokat támogatja, de lehetőséget ad eszközök beszerzésére is. A támogatás maximális mértéke 20 millió forint. A Mátyás király utcai bölcsőde és óvoda egy intézmény. Ezért az óvodai fejlesztések is elszámolhatók a pályázat keretében. A tervek szerint a bölcsődei részben sor kerülne a lapostető hő- és vízszigetelésére, homlokzati nyílászáróinak cseréjére, homlokzati falak hőszigetelésére, mozgáskorlátozottaknak rámpa építésére. Ezek költsége 16 millió. Udvari játékokra, eszközökre, udvarrendezésre 4 milliót költenének, míg az óvodai részben a vízvezeték-hálózat cseréje, burkolatok helyreállítása 5 millióba kerülne. A pályázat teljes összege így 25 millió forint, ennek önrésze 5 millió. A testület egyhangúlag döntött a pályázat benyújtásáról, és garantálta az önrészt, mégpedig az intézményi felújítási keret terhére.

A képviselők tárgyaltak a Batthyány-kastély használati jogának átruházásáról is. A komplexum vagyonkezelői jogállásáról előkészítő tárgyalásokat folytatott az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. e területért felelős igazgatójával és munkatársaival, tájékoztatott a polgármester. A jogátruházás előfeltételeként az önkormányzatnak támogató nyilatkozatot szükséges beszereznie az oktatási és kulturális minisztertől, nyilatkozat szükséges a megyei önkormányzattól, miszerint lemondanak a használati jogról. De nyilatkoznia kell az Őrségi Nemzeti Parknak is ugyanerről (ez utóbbi már adott, hallottuk). A megyei önkormányzatnak egyrészt a kastély épületében van ingyenes használati joga a Batthyány-Strattmann László Múzeum területén (a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozik). Ezenkívül még a volt őrség épülete tartozik ide, ez jelenleg üres. A körmendi 5. számú ingatlant, az úgynevezett Vadlakot a KVI a város ingyenes használatába adta. Ezt a megyei fenntartású Rázsó Imre Szakközépiskola használja gépüzemelési tanműhely céljára. Az iskola továbbra is szeretné megtartani az ingatlant, melyhez a képviselők csak korlátozott időtartamra, 3 évre adnának lehetőséget. Ez viszont meghosszabbítható lenne abban az esetben, ha a kastély fejlesztése erre lehetőséget ad. Az ülésen végül a képviselők jóváhagyták a megyei önkormányzattal megkötendő megállapodást, melynek értelmé- ben utóbbi lemond a használati jogáról, s felhatalmazták a polgármestert a dokumentum aláírására. A megállapodás részét képezi, amennyiben Körmend megkapja a vagyonkezelői jogot, nem semmizi ki a megyét. Vagyis továbbra is használhatják azokat az ingatlanokat, amelyekre igényt tartanak.

A képviselők már sokadik alkalommal foglalkoznak a vagyonkezelői jog megszerzésével. Évek teltek el formai kérdésekkel. A bürokrácia szinte valamennyi kellékét felvonultatta, amely aztán erősen lelassította az ügyintézési folyamatot. Remélhetőleg ez a mostani kör lesz az utolsó, mivel a válság gyorsan átírhatja a forgatókönyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!