Hírek

2009.04.22. 02:27

Körmenden a születések számának csökkenése kihat az óvodai, iskolai osztályindításokra

Körmend - Az óvodai, iskolai osztályok számának meghatározásáról is szó esett a legutóbbi közgyűlésen.

Kozma Gábor

A testület február 12-én döntött a költségvetési rendelet elfogadásáról, melyben rendelkezett arról is, hogy a 2009/10-es tanévben a város óvodáiban 9-9 csoport, míg az általános iskolákban összesen 6 osztály indulhat. A gyermeklétszámok alapján tartható lett volna a csoport- és osztályszám, de a februárban és márciusban lezajlott szakértői vizsgálatok, valamint a szülői szándékfelmérések eredményei alapján módosítani kellett a korábbi döntésen. A 147 tanköteles korú gyermek közül ugyanis mintegy másfél osztálynyi (32 fő) marad az óvodában, a magyarszecsődi tagiskolában pedig nagyon alacsony létszámmal (8 fő) indul az első osztály.

A kiegészítő normatívák igényléséhez meghatározott átlaglétszám kell, ami esetünkben a következőképpen alakul: 1-4. évfolyamon együttesen 16, 5-7. évfolyamon 23, a 8. évfolyamon pedig 17 fős átlaglétszámot kell teljesíteni. Az óvodai beiratkozások esetében a születésszámok alapján 87 gyermek várható az óvodákba, itt nagyobb problémát az okozhat, ha a szülők nem 3 évesen, hanem csak később íratják be gyermeküket (a vonatkozó jogszabály 5 éves kor betöltésétől teszi kötelezővé). Az óvodák esetében 20-as átlaglétszámot kell teljesíteni a mikrotérségi társulás területén, mely a 9-9 csoport indítása esetén a jelenlegi gazdasági helyzetben nem garantálható. Bebes István polgármester szerint további létszámcsökkenés várható, ezért az intézményeknek tudatosítaniuk kell a szülőkben: az az előnyös, ha helyben választanak oktatási-nevelési intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!