Hírek

2017.02.08. 19:41

Körmendi Szabó-ügy: Csak gyűlnek a kérdések

Körmend - Nem csillapodik az érdeklődés a körmendi alpolgármester lemondása körül, pontosabban annak hátterével kapcsolatban. Szabó Ferenc állítólag egykori tanítványával folytatott szerelmi viszonyt, ezért mondott le tisztségéről. Vélemények vannak, az érintettek azonban nem nyilatkoznak.

Vas Népe

NEM ÉRTÜK EL

Többször kerestük telefonon Szabó Ferencet: hívtuk már kedden és szerdán egész nap. Szerettük volna, hogy elmondja, mi van a lemondása hátterében, és kommentálja a róla szóló híreket, amelyek szerint tanítványával kezdett viszonyt. Nem értük el, nem fogadja a telefonhívásokat. Két dolog biztos csupán az ügyben. Az egyik az, hogy lemondott a 19 éve viselt alpolgármesteri tisztségéről és már nem a Fidesz-KDNP színeiben dolgozik önkormányzati képviselőként, hanem függetlenként folytatja a munkáját. A másik biztosan állítható dolog, hogy kutatói munkájával és családi problémáival indokolta a lemondást.

És van egy harmadik támpont is Szabó Ferenc ügyében: egy feljelentés. Annak tartalmáról részleteket nem lehet tudni, de a körmendiek szerint Szabó egykori tanítványának szülei a feljelentők. A szülők egyáltalán nem akartak nyilatkozni az ügyről.

HA IGAZ

Nem mindegy, hogy mikor kezdődött a viszony - ez lehet a kulcs az ügyben, ha volt egyáltalán bármilyen intim kapcsolat a diák és a tanár között. Többen azt mondták, még általános iskolás volt a lány, amikor kezdődött. Legutóbb azt lehetett hallani, hogy már az általános iskolai ballagás után. És mindez tavaly nyáron, vagyis néhány hónapos a kapcsolat, ha van vagy volt egyáltalán. Pedig jogi értelemben, a büntethetőség szempontjából nem mindegy, hogy éppen tanár-diák kapcsolatban voltak-e, vagy már nem.

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

SZÓBESZÉD

„Többször szóltunk neki, hogy a Feri bácsinak felesége van” - írta egy lány a vaol.hu oldalon az alpolgármester lemondásáról megjelent cikkhez a legnagyobb közösségi portálon. Azt írta, osztálytársa volt az emlegetett lánynak, aki miatt Szabó elhagyta a családját.

A kommentelők többsége a férfi felelősségét hangsúlyozta. Azt írták, semmilyen körülmények között nem kezdhet ki egy diáklánnyal a tanára, akkor sem, ha „ráakaszkodott”, ahogy egy másik hozzászóló írta. Vannak támogató megnyilvánulások is a közösségi oldalakon: ne ítéljen senki elhamarkodottan, amíg nem tudja, mi van a híresztelések hátterében.

KÖZLEMÉNYEK

Nem hagyták szó nélkül a kipattant ügyet a politikai pártok sem. A Fidesz és Fidelitas körmendi szervezetei meglepődve értesültek a Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármester magánéletét érintő híresztelésekről, és szerintük nem futamodik meg a felelősség elől. Azt írták közleményben: „a politikai és erkölcsi felelősséget vállalva hozott egy döntést, mely szerint lemond az alpolgármesteri, valamint a bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, és független képviselőként folytatja a politizálást, amivel bebizonyította, hogy nem futamodik meg a felelősség elől.”

A körmendi Fidesz és Fidelitas szerint ha a rendőrségi nyomozás törvénysértést derít ki, akkor Szabó megteszi azokat a lépéseket, amelyeket elvárnak tőle. Addig viszont őt is megilleti az ártatlanság vélelme - zárul a közlemény.

Hívja vissza a városvezetés a méltatlanná vált képviselőt - ezt közöle Szabó Ferenc ügye kapcsán a Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete. Az MSZP Körmendi Szervezete közleményben szólította fel Szabó Ferencet, hogy tisztázza magát az ellene felhozott vádak alól, vagy mondjon le összes közéleti megbízatásáról.

NYOMOZÁS

A megyei rendőrség úgynevezett feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben. Ez azt jelenti, hogy még nem dőlt el, indul-e egyáltalán nyomozás. Hamarosan kiderül: legkésőbb harminc nap múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!