Hírek

2014.05.08. 12:25

Korszerűsítette préstechnológiáját a Falco Zrt.

Szombathely – A csütörtökön átadott új gyártósora révén a világ egyik legmodernebb forgácslapgyárával büszkélkedhet a Falco Zrt.

Nagy Ildikó

A környéken élők tiltakozásával kísért átadási ünnepségen Novák Tibor, a Falco Zrt. igazgatótanácsának elnöke ismertette a 40 millió eurós beruházás részleteit. Hangsúlyozta: a 2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást elnyert beruházás révén korszerűsítették az üzem préstechnológiáját, és így az eddigi szakaszos etázspréses gyártást egy modern, folyamatos technológia váltotta fel. Az új sor – amely várhatóan május végéig éri el 1500 köbméteres üzemszerű végleges napi kapacitását – 8 millimétertől 40 milliméter vastagságig minden lapméretet képes lesz gyártani, és ezzel a vállalat le tudja küzdeni piaci hátrányát. Az elnök szólt arról is, hogy a fejlesztés révén 12 teljes munkaidős új munkahely jött létre.

A társaság igazgatóságának elnöke hangsúlyozta továbbá, hogy a beruházás során különös gondot fordítottak a hatóságok által előírt környezetvédelmi előírásokra és elvárásokra. Kár, hogy ezt nem hallották azok a környező utcákban élő emberek, akik az ünnepség előtt a gyár bejáratánál tiltakoztak.

„ Tiszta levegőt!” Hol a környezetvédelem?„ Ezeket a mondatokat olvashattuk a demonstrálók transzparensein. A Falco működését és fejlesztéseit folyamatosan kritikákkal illető, maguk és gyermekeik egészségéért aggódó környékbeliek szószólója, Tóth János Schmuk Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselővel és Horváth Zoltán szombathelyi LMP-s önkormányzati képviselővel közösen tartottak sajtótájékoztatót a gyár bejáratánál. Hangsúlyozták: a Falco folyamatos környezetszennyező tevékenysége miatt tiltakoznak, és elfogadhatatlannak tartják, hogy kérdéseikre hosszú idő után sem kapnak választ a cég vezetőitől. Tóth János a környezetvédelmi hatóság munkáját is kifogásolta, mondván: akkor végezték a méréseket, amikor az üzem nem teljes kapacitással működött. Miközben érkeztek az üzemavatóra meghívott vendégek autói, a politikusok egy részét bekiabálásokkal fogadták a demonstrálók. Molnár Miklós, Szombathely gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere nem futamodott meg, beszélgetést kezdeményezett a tiltakozókkal. Hangsúlyozta: a város érdeke is az, hogy minél hamarabb rendezze a környéken élők problémáit.

Az avatási ünnepség szónokai közül Harangozó Bertalan kormánymegbízott vetette fel elsőként beszédében, hogy egy cég akkor lehet sikeres, ha bírja a helyi polgárok támogatását, és képes megnyugtató választ adni a kérdéseikre.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere pedig utalt arra, hogy a Falco vezetőivel megállapodtak abban, hogy közösen keresik a megoldást a környéken élők problémáira.

A beruházáshoz Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is gratulált, dr. Hende Csaba miniszter, országgyűlési képviselő pedig levélben kívánt további sikereket a vállalkozásnak.

A környékbeliek demonstrációja kapcsán az ünnepség résztvevői között is téma volt, hogy mi lehet a megoldás. Elhangzott az is, hogy egy 15 éves program során a város és a Falco közösen – kisajátítással és a lakók kártalanításával – tehetne pontot a régóta húzódó ügy végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!