Hírek

2013.01.11. 14:16

Izgalmas kapcsolat Kőszeg és az Esterházyak között

Ha magyar arisztokratákról esik szó, akkor elsősorban az Esterházyakra gondolunk. Ők gyűjtötték össze a legnagyobb vagyont, ők lettek először hercegek. A kőszegi dr. Lőrincz Zoltán kiváló ismerője a család történetének.

Némethy Mária

A 17. század elején még nem lehetett sejteni, hogy a magyar arisztokrácia legsikeresebb dinasztiája lesz az Esterházy. Megalapítójának, Esterházy Miklósnak meredeken ívelt fel a pályája. Főemberszolga volt a kassai főkapitány, Mágóchy Ferenc udvarában. Amikor a főkapitány meghalt, Esterházy elvette özvegyét, aki jóval idősebb volt nála, de még mindig mutatós asszony. Hét év múlva a 36 éves Esterházy Miklós lett özvegy. Öt évvel később az egyik legelőkelőbb arisztokrata, Thurzó Imre árvai főispán özvegyét, Nyáry Krisztinát vette feleségül. A két özvegyasszonnyal hatalmas birtokok szálltak rá, de semmi kétség: mindkét feleségét rajongással szerette. Kivételes tehetsége és rendíthetetlen Habsburg-hűsége is szükséges volt ahhoz, hogy fiatalon, 43 évesen választották nádorrá. Szokatlanul hosszú ideig, két évtizeden át töltötte be a tisztet, s Habsburg-hűsége mellett a magyar érdekek legfőbb képviselőjeként próbált fellépni.

 

Dr. Lőrincz Zoltán hosszú hónapokon át kutatott az Esterházy Alapítvány felkérésére. Fotó: Boda Balázs

 

A Kőszegen élő művészettörténész, dr. Lőrincz Zoltán, a Kaposvári Egyetem tanszékvezető főiskolai tanára, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke így folytatja a történetet:

- Amikor Esterházy Miklós 1612. november 22-én házasságot kötött Dersffy Orsolyával, attól kezdve nemcsak Lakompak (ma Lackenbach), hanem Nyugat-Magyarország (Burgenland) története is összefonódott az Esterházy családéval. Az előkelő származású és vagyonos özvegy hozományként hozta a házasságba Lánzsér (ma Landsee) és Lakompak várait is. Azaz az Esterházy család 1612-ben lett így Nyugat-Magyarország legvagyonosabb arisztokrata családja. 2012-ben ünnepelte a család - illetve az Esterházy Alapítvány - a négyszáz éves jelenlétet Burgenland tartományban. A két jelentős várból ma már Lánzsér sajnos szinte romhalmaz, Lakompak pedig olyan mérvű átalakításnak esett áldozatul, amely keveset őrzött meg a 17. századi architektúrájából. Ez az apropó adta a kutatás aktualitását.

A Zürichben (Svájc), majd Birminghamben (Anglia) is tanult dr. Lőrincz Zoltán kitűnő német nyelvtudása miatt került kapcsolatba az Esterházy Alapítvánnyal. Hogyan?

- Ahogyan ez általában lenni szokott: a barátom barátjának az ajánlására. Ugyanakkor 1992. óta elég sok mindent csináltam már Burgenlandban, s ezzel - dicsekvés nélkül mondhatom - talán elég jó nevet szereztem magamnak. Kőszegiként különös kihívás volt ez a munka, mert a vár és az uradalom 1695-ben az Esterházyak hercegi ágának birtokába került, ott is maradt 1931-ig. Így duplán izgalmas volt ez a kutatás.

Arra kértem, hogy az eredményekből néhány érdekes részletet osszon meg velünk.

- A Magyar Országos Levéltárban találtam például azt a záloglevelet - bár dátum nélkül, de mindenképpen 1612-ből -, amelyben Dersffy Orsolya még magát Mágóchy Ferenc özvegyeként említi, de ugyanakkor Esterházy Miklós feleségeként is. Ennek az a jelentősége, hogy az özvegy ezzel elkerült mindenféle örökösödési vitát, amely a jelentős Mágóchy vagyon öröklése révén, a korabeli jog alapján, felléphetett volna. S találtam egy olyan számadás könyvet is 1618-ból a levéltárban, amelynek a kötéstáblája egy középkori kódex lapja volt. Többször előfordult ez abban a korban. De egy ilyen igényesen kiadott számadáskönyv egyben az Esterházy udvar barokk reprezentációját is mutatja, amelyről ugyancsak nagyon sokat lehetne beszélni és írni is.

A professzor könyve még nem jelent meg, de tervezik, hogy online formában hamarosan hozzáférhető lesz. Magyar szempontból mi a jelentősége, lesz-e folytatása?

- 1713-ban hunyt el I. Pál herceg. Ebből az alkalomból újabb kutatásra lehet számítani. Izgalmasnak találom Kőszeg és az Esterházyak kapcsolatát, szeretném ezt kutatni. Talán ebből is lesz könyv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!