Hírek

2015.04.21. 14:03

Kőszegi diákok nyerték a megyei katasztrófavédelmi döntőt - A tét az országos döntőbe jutás volt (fotókkal)

Szombathely - A szokásos országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei fordulójában 8 általános és 6 középiskolás csapat mérte össze tudását. A diákok a látványos, beöltözős feladatokat kedvelik a legjobban.

Szendi Péter

Az idén már sokadik alkalommal rendezték meg az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt, amelynek megyei döntőjében összesen 14 csapat vett részt. Az Ady Endre téri parkban tartott megmérettetésre sokan már rutinosan érkeztek, hiszen volt olyan csapat, amelyik negyedik éve vágott neki a versenynek. Az eseményen részt vevő csapatok tagjainak különböző elméleti, gyakorlati és ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük. A cél pedig az országos döntőbe jutás volt. Az általános iskolások korosztályában a sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói, a középiskolások versenyében pedig a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákjai állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A kőszegi csapat immár negyedik alkalommal jutott tovább az országos döntőbe, amelyet április 25-én, szombaton rendeznek meg Budapesten.

Balogh Nikoletta megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt mondta, a megmérettetés célja az, hogy a diákok elsajátítsák az alapvető veszélyhelyzeti ismereteket.

– A verseny három fordulóból áll, van egy helyi forduló, az itt továbbjutó csapatok kerülnek be a megyei döntőbe. A megyei döntőben jól szereplő csapatok pedig továbbjutnak az országos versenyre, és itt elnyerhetik a vándorkupát. A megyei fordulóban 15 különböző feladatban kellett a diákoknak összemérniük a tudásukat. A versenyfeladatok között szerepelt egyebek között elsősegélynyújtás, tűzoltó és biciklis akadálypálya leküzdése, nyúlgátépítés és kirakó. Volt olyan feladat is, amely során szennyezett terepszakaszról kellett sérültet kimenteni. Ennél a gyakorlatnál be is öltöztek vegyvédelmi ruhákba a diákok.

A fiataloknak rádiós navigáció segítségével, bekötött szemmel egy akadálypályán is végig kellett menniük, de puttonyfecskendővel is lőttek célba. A gyakorlati feladatok után a diákok elméleti tudását is tesztelték.

A tapasztalatok szerint a diákok a látványos feladatokat élvezik a legjobban.

– A versenyre már az iskolában felkészítik a diákokat, de a kirendeltségeken is kapnak segítséget. A megmérettetésre szinte a megye összes általános és középiskolájából állítanak össze csapatokat. A diákok körében egyre nagyobb az érdeklődés, és a tanárok is szívesen vesznek részt a felkészülésben – hangsúlyozta Balogh Nikoletta.

Horváth Norbert Molnaszecsődről érkezett tizedik osztályos csapatával. – Tavaly vettünk részt először a versenyen, és már akkor is nagyon jól éreztük magunkat. A legizgalmasabb feladat szerintem a lövészet, de az nagyon gyengén ment az előző évben. Ha lesz rá lehetőségem, akkor jövőre is eljövök – tette hozzá Norbert.

Gothárd Ervin a győrvári általános iskola nyolcadikos tanulója második alkalommal vett részt a versenyen. – Elég sokat kellett rá tanulni, de megérte. Tavaly bejutottunk az országos versenyre is, negyedikek lettünk. A legjobban az elsősegélynyújtástól tartok. Az első háromban szeretnénk bent lenni, mert akkor még pizzát is kapunk – mondta el Ervin.

 

Palotai Áron a kőszegi Jurisich gimnázium végzős hallgatója az idén már ötödik alkalommal vett részt a katasztrófavédelmi versenyen. – Az első év még csak bemelegítő év volt, utána azonban mindhárom alkalommal bejutottunk az országos versenyre. Viszonylag szép eredményeket értünk el: az első országos versenyünkön a tűzoltó kategóriában hoztuk el a különdíjat, a legutóbbi döntőn pedig 8. helyezést értünk el. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre készülök, ezért nem rossz, ha egy kicsit képbe kerülök a katasztrófavédelem által végzett teendőkkel kapcsolatban. A szennyezett terepszakaszról mentést szerettük a legjobban, ennél a feladatnál be kellett öltözni vegyvédelmi ruhába. A gázálarcban alig lehetett levegőt kapni, de mi mégis ezt élvezzük a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!