Hírek

2012.05.31. 13:26

Koszorúzás a román hősök emlékére

Nagysimonyi, Ostffyasszonyfa - A helyi hadifogoly-temetőben nyugvó román hősök tiszteletére koszorúzott csütörtökön Victor Micula nagykövet, aki szerint nagyon fontos az emlékezés.

Kiss Tamás/Vas Népe

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús fogolytáborában 1915 és 1918 között hat nemzet közel 50 ezer katonáját őrizték, s közülük körülbelül 10 ezren ott is lelték a halálukat. Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor (Nagysimonyi község területén fekvő) temetőjében  az emlékükre emelt obeliszk felirata szerint 4293 román katona nyugszik. A Román Hősök Napja alkalmából az ő emlékük előtt tisztelegve látogatta meg a temetőt és helyzett el az emlékkőnél koszorút Victor Micula, Románia budapesti nagykövete és a kíséretében lévő Lucacai Iuliu ezredes, katonai attasé. Az ünnepi  megemlékezésen a megyei közgyűlés nevében Kovács Ferenc elnök, továbbá Gecse József, Ostffyasszonyfa és Lábas András, Nagysimonyi polgármestere is elhelyzték az emlékezés koszorúit.
Minden országnak, így Romániának is szent kötelessége, hogy megemlékezzen azokról a katonákról, akik a vérüket, az életüket  adták a hazájukért, közölte Victor Micula, aki köszöntetet mondott a helyieknek azért, hogy az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben méltó módon őrzik az elhunyt román katonák emlékét. Mint hozzátette: a hősökről már csak azért is nagyon fontos beszélni, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hányan és hányan adták életüket a szabadságért, és így értékelni tudják, hogy mostanában békében élhetik a mindennapjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!