Hírek

2017.05.19. 17:20

Kötelességük van a mai kőszegieknek

Bass Rezső a Kőszegi Zsidó Hitközség elnöke volt, közéleti ember, állatorvos. 1944-ben hurcolták el, nem tért haza. Botlatókő emlékeztet rá Kőszegen. A mécsesek, kövek között a leszármazottak feladatáról is szó volt.

Bakos Ágnes

- Mit tehetünk a kőszegi holokausztáldozatokért? Mi a kötelességünk? - sorolta a mai kérdéseket dr. Küttel István, a Kőszegi Európa Ház Egyesület elnökségi tagja. Beszélt az egykori kőszegi, Kőszeg környéki zsidóság értékeiről: meg kell azokat becsülniük a mai városlakóknak. Az értékek "zászlóshajója" a kőszegi zsinagóga épülete - hangsúlyozta. - Ha ezt felújítjuk, tartalommal megtöltjük, visszaállítjuk régi fényét, pompáját, akkor jó úton haladunk az igazi elégtétel felé - jelentette ki.

Dr. Küttel István beszélt felelősségről, teendőkről Fotó: Unger Tamás

Arról beszélt, hogy az állam a zsinagóga épületének visszavásárlásával, három éve nagyot lépett előre annak megmentése érdekében - de mintha megszakadt volna ez a folyamat. Kérte az államot, a kormányt, hogy folytatódjon a munka: újítsák fel a zsinagóga épületét. Segítenek "helyből" is: például Bass István, az 1944-ben elhurcolt Bass Rezső fia, az Amerikai Egyesült Államokból éppen az elmúlt hetekben küldött ötszáz dollárt dr. Küttel Istvánnak, rajta keresztül a Kőszegi Zsidó Hitközségnek.

A csekken az áll: "A kőszegi zsidótemplomra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!