Hírek

2013.05.30. 08:41

Közgyűlés Szombathelyen - A szegénységnek nincs bőrszíne

Szombathely - Csütörtökön ismét összeültek a képviselők, hogy fontos kérdésekben hozzanak döntéseket. Döntenek az óvodai csoportok létszámáról, s terítékre kerül a biomassza erőmű kérdései is.

Bajdó Bettina

Dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg a közgyűlést, s az elején örömét fejezte ki, hiszen szerdán fontos nap volt Magyarország életében, hazánkat kivonták a túlzott deficit eljárás alól. A képviselők ez követően már szavaztak is, s úgy döntöttek, hogy a 19-es napirendi pontot nem tárgyalják, ez Szombathelyi Siker Könyvtár Alapítvány bérleti jogviszonyával kapcsolatos döntések meghozataláról szólt volna. Szót kért dr. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője azért, hogy adjon a városi parkfenntartó tájékoztatást arról, miért vannak ilyen állapotok a városban, miért ilyen magas a fű. A képviselők elutasították a javaslatot, majd rátértek a nyilvános ülés pontjaira.

Az egyes napirendi pont javaslat a „Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése" című pályázat támogatói okiratának elfogadására. Dr. Czeglédy Csaba szerint üdvözlendő, hogy fejlesztési programokkal és pályázati lehetőséggel is foglalkoznak, de több mint egy hónap alatt sem sikerült a városházától megkapni a stratégiai programot. Azt javasolta, hogy minden párt delegáltja véleményezhesse a fejlesztési programot, mert ciklusokon átnyúló dolgokról van szó. Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) erre reagálva azt mondta, hogy csak júniusban tárgyalnak róla, előtte még a bizottságok is véleményezik. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) véleménye szerint viszont pont a munkaanyag alkalmas arra, hogy alakítsák az ellenzéki véleményeket is figyelembe véve. Végül a testület Czeglédy javaslatát elutasította, majd egyhangúlag fogadta el az első napirendi pontot.

Elfogadják a második napirendi pontot is, mely egy pályázat, aminek a célja a közigazgatási szervek és a társadalmi szervezetek közötti partnerségi kapcsolat erősítése. A harmadik napirendi pont is pályázat, az IVS szociális városrehabilitációs program. Ennek kapcsán Czeglédy Csaba egy jobbikos közleményt hoz fel, melyben szerinte cigányoztak és zsidóztak, ami felháborító. Balassa azt mondta, hogy Czeglédy téves úton jár, amúgy is a frakcióvezető Szombathelyen a cigányság nagy védelmezője és támogatója. A képviselők szerint a Győrffy utcai rehabilitáció kudarc volt, ezért felesleges lenne az Óperint utcai fejlesztés is. Dr. Puskás Tivadar hangsúlyozta, hogy soha nem volt diszkrimináció Szombathelyen, a nehéz körülmények között élőkön segíteni kell.

Szombathelyen a romák igenis dolgoznak, a szegénységnek nincs bőrszíne - ezt már Szakály Gábor (Fidesz) emelte ki, s gyorsan hozzáfűzte, ez a város gondoskodik az elesettekről.

Többen is hozzászóltak a témához, Sági József (Fidesz) szerint a szociális városrehabilitáció magával hozhatja az életszínvonal emelkedését, példaként említette New Yorkban Harlemet és Budapesten a Józsefvárost. A polgármester magához ragadta a szót, mivel itt egy 52 lakásos lakóház felújításáról van szó. Minden család más és más, de mindenki segítségre szorul.

Balassa úgy tudta, hogy 18 lakást tettek lakhatatlanná. Kiszámolta, hogy a felújítás során lakásonként 3,3 millió forintot költenének, s azért szólalt fel, mert nem akarja, hogy pár év múlva ismét több millió kelljen majd költeni ugyanezekre az ingatlanokra. Úgy fogalmazott, hogy ezzel csak a cigányok szavazatára hajtanak. Ezt a polgármester visszautasította. Lazáry Viktor még annyit fűzött hozzá a témához, hogy a pályázat során több mindent felújítanak, például az evangélikus templomot, s körforgalmat alakítanak ki a Dózsa György, az Óperint, a Körmendi és a Kálvária utcák kereszteződésében. Ezen kívül megvalósulnak társadalmi-szociális felzárkóztatást elősegítő programok is, bruttó 16,7 millió forintból.

Végül támogatták a javaslatot.

A negyedik napirendi pontban az Új városliget pályázat magánerős projektelemeivel foglalkoztak. Balassa szerint folytatódik a trafikmutyi, az ügyvezető Marton Zsolt személyes jó barátja. Szakály Gábor szerint az előterjesztésben tervek vannak, azokról kellene beszélni, nem vállalkozókat lejáratni, inkább meg kellene becsülni, hogy vannak olyanok, akik együtt akarnak működni a várossal. Ismét politikai vita kerekedett. Végül Czeglédy gyermekmegőrzőt és játszóhelyet javasolt a leendő városligetbe, ezt el is fogadták a képviselők. S megszavazták a javaslatot is.

Ezt követően az idei évi költségvetési rendeletet módosították. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) azt javasolta, határozzák meg, hogy a Savaria Egyetemi Központnak, hogy a Bolyai gimnázium támogatásra adott pénz itt maradjon Szombathelyen, ne vigyék el Sopronba. Azt sem értette, miért kell több fővel növelni a Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak számát. Szóba került még a HVSE támogatása és a Savaria Karnevál is, ezeknek is jut majd támogatás.

Együttműködési megállapodást kötnek a felsőoktatási intézményekkel. „A kevesebb jelentkező miatt az egyetemek állami támogatása is csökkent. Súlyos helyzetben van a felsőoktatás Magyarországon, ezért, ha tudunk segíteni, meg kell tennünk" - hangsúlyozta Horváth Zoltán (LMP). A Savaria Egyetemi Központtal kötendő együttműködési megállapodást most nem fogadhatták el, mivel ki kell dolgozni a részleteket a Bolyai iskola támogatása miatt. Ezt kivették a javaslatból, s elfogadták az előterjesztést.

A hetes napirendi pont egy javaslat volt Szombathely stratégiai cégeivel történő együttműködési megállapodások megkötésére a 'Szombathely visszavár' ösztöndíjprogram vonatkozásában. Rettegi Attila (Fidesz) elmondta, hogy egy módosító javaslatot hozott a közgyűlésre, egy céggel egészítette ki a cégek sorát, a Falco is csatlakozna a többiekhez. Balsssa Péter szerint beszédes a napirendi pont, jó az együttműködés. Hozzáfűzte, hogy a Szombathely visszavár ösztöndíj szép és jó, de tömegével vándorolnak el a fiatalok. Hol vannak a nagy magyar, szombathelyi cégek? - tette fel a kérdést, kiemelve a húsipart és cipőgyárat. Szavaztak, az együttműködési megállapodást megkötik.

Tárgyalták a város településképi védelmével kapcsolatos önkormányzati rendeletet. Ebben szerepel a Falco Zrt. fejlesztése is. Az ott élők nevében Tér Lászlóné kapott szót, s rögtön elnézést kért a hangjáért, de az asztma (melynek oka a Falco gyár szennyezése) elhatalmasodott rajta. Elmondta, hogy a Falco környezet-, zaj-, hangszennyezése miatt többször tettek már bejelentést az elmúlt évek alatt. Hiába. Kiemelte, hogy a tervezett bővítés miatt újbóli megalázás éri az ott élőket. Pontos tájékoztatás nélkül azt sem tudják, hogy mire kapott engedélyt a Falco. Arra kérték az önkormányzatot, hogy a Falco megtévesztő, kapacitásbővítő beruházását vegyék le a napirendről.

Czeglédy Csaba a Falco kapcsán azt mondta, hogy ez a probléma fekély a város testén. Nem fogják meggyőzni az ott élőket, hogy nincs gond. A Falconak kell meggyőzni a lakosságot környezetvédelmi eljárásokkal, nem a testületnek. Molnár Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyár már építkezik, és ha nem folytatja, értelmetlen lesz az eddigi beruházása.

Többen is azt kérték, hogy hívjanak össze egy fórumot. Ezt elfogadták. Több módosító javaslat is érkezett, ezekről külön-külön szavaztak, majd elfogadták a rendeletet.

A 10. napirendi pont: Javaslat a közművelődési, közgyűjteményi feladatokról és ellátásuk módjáról szóló 7/2008. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosítására. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) ennek kapcsán hozta fel az MMIK ügyét, az átvételét államosításnak nevezte. Horváth Attila szerint skandallum, hogy egy ilyen intézmény nem tudja kifizetni a vízszámlát. Czeglédy Csaba azt javasolta, hogy hozzák vissza az MMIK napirendi pontjának tárgyalását, és vegyék önkormányzati kézbe. Lazáry Viktor alpolgármester elmondta, hogy felmerült, amíg az ingatlan jövője nem realizálódik, az AGORA vegye át az üzemeltetést. Az alpolgármester szerint, ha a legtöbb bérleti díjat fizető Mesebolt Bábszínházat el lehetne máshol helyezni, a civil szervezetekkel már nem lenne gond, és nem lenne szüksége a városnak az MMIK-ra. Júniusban újra tárgyalnak majd az MMIK ügyéről.

Tárgyaltak első olvasatban a közösségi a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának, megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. Sok módosító javaslat érkezett az üggyel kapcsolatban, például, hogy legyen biztonsági öv a gyerekeket szállító buszokon, hogy hol nem lehet füves területen autóval közlekedni.

Nem értek a végére, a polgármester szünetet rendelt el, a közgyűlés háromnegyed négykor folytatódik.

A szünet után visszatértek az együttélés alapvető szabályaira, több módosítás mellett el is fogadták. Sokat beszéltek a Paragvári Utcai Általános Iskola alapító okiratának módosítása. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerületéhez megkeresés érkezett azzal kapcsolatosan, hogy Nárai község területén induljon első osztály. A Náraiban létrejövő első osztály a Paragvári telephelyeként működhetne.

Rettegi Attila, az oktatási bizottság elnöke elmondta, hogy az alsó tagozatnál csak egy tanító kell, ezért nem érdemes új intézményt létrehozni. Később akár önállósulhat is az iskola. A képviselők megszavazták, hogy hozzájárulnak a nárai tagiskola létrehozásához.

Emelik az óvodai csoportok létszámát is, 25-ről 30-ra. Erre azért van szükség, mert a bölcsődei térítési díj bevezetése óta a szülők arra törekednek, hogy gyermeküket minél előbb átvihessék az ingyenes óvodába. Emiatt zsúfolttá váltak az óvodák, betelt a létszám.

17-es napirendi pontként került elő a Grenor Hungaria Kft. tájékoztatója a megvalósítani kívánt biomassza erőmű tárgyában. Deli Ferenc kért szót, s az osztrák hulladékégető példáját hozta fel, hiszen ők a magyar fél ellenállása miatt visszaléptek a beruházástól. Feltette a kérdést, hogy miért nem látja be a cég, hogy a biomassza erőmű ügyében nem kívánt Szombathelyen.

Sági József köszönetet mondott a közgyűlésnek, hogy elfogadták a módosító nyilatkozatát, hogy csak a hatástanulmány elkészülte után lehessen bioerőművet építeni. Kiemelte, hogy az szerepel az előterjesztésben, hogy a közgyűlés felkéri a Grenor Hungária Kft-t, hogy a beruházás más helyen történő megvalósulásának lehetőségét vizsgálja meg.

Lendvai Ferenc (Fidesz) azt sérelmezte, hogy a szentkirályiak a meghívás ellenére sem vettek részt a bizottsági üléseken, pedig ezeken lehetőségük lett volna találkozniuk a Grenor vezetőivel is. A cég nevében Diószeghy Gergely ügyvezető igazgató állt a mikrofon mögé, s elmondta, hogy két bizottság is tárgyalta kedden az előterjesztést. Érdemi megjegyzés és kérdés nem hangzott el, vita nem alakult, tartalmi és szakmai kérdésekre nem kellett válaszolniuk.

A beruházó álláspontja, hogy ezt a helyszínt választották négy éve, a projektet erre tervezték. Az anyagban igyekeztek megválaszolni minden kérdést, minden környezetvédelmi szabálynak megfelel a beruházás. Hozzáfűzte, hogy mérlegelnie kell a beruházónak, hogy mi legyen a következő lépés, ha arról döntenek, hogy nem lesz Szombathelyen erőmű.

Dr. Puskás Tivadar szerint a közgyűlés nem az a fórum, hogy a polgári kör és a Grenor közötti eszmecsere lezajlik. Marton Zsolt alpolgármester szerint nem az a szándék, hogy a projekt ne valósuljon meg, hanem vizsgálják meg, hogy milyen formában és hol lehetne az erőmű.

Szakály Gábor szerint még nem kérdezték meg a lakosságot mindenre kiterjedően ebben az ügyben, ezért a teljes lakosságot érintő közvélemény-kutatást javasolt.

A polgármester 10 perc szünetet rendelt el.

Horváth Attila (MSZP-SZTKE) felszólalásával folytatódott a közgyűlés, szerinte is el kell dönteni, kell-e az erőmű vagy sem. Elfogadták, hogy legyen közvéleménykutatás. A Vasivíz Zrt. felügyelő bizottsági tagjaival kapcsolatos döntések meghozatalával folytatták. Czeglédy Csaba elmondta, hogy a Vasivíz a rezsicsökkentés miatt nem tudja működtetni az uszodát.

Az is elképzelhető, hogy megszűnik a Vasivíz, mert a kormány néhány nagy vízellátó céget akar az országban. A zrt. vezérigazgatója egyébként arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy finanszírozási problémát vet fel a Fedett Uszoda és Termálfürdő üzemeltetése és fenntartása. A város veheti át ezeket a feladatokat.

Marton Zsolt ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy a létesítmény működtetését a városnak vállalnia kell. Hangsúlyozta, hogy az nem jó, ha a Vasivíz jelzi évente, hogy mennyi a hiány, s ezt kipótolják. Molnár Miklós szerint a tulajdonosnak, vagyis az önkormányzatnak utasítania kell a céget, hogy oldja meg az uszoda finanszírozását, ha nem teszi meg, le kell vonni a következtetéseket.

Czeglédy Csaba szerint is nyilvánvaló, hogy a Vasivíz nyereséget termel, a nyereség pedig a tulajdonost illeti meg. Molnár Miklós azt is kiemelte, hogy a vezérigazgató nem fenyegetheti a közgyűlést azzal, hogy bezárja az uszodát. Beszéltek a Zanati út Tesco áruházzal szemközti földterületek belterületbe vonásához kapcsolódó kötelezettségek teljesítéséről megállapodás módosításáról. Azon vitáztak a képviselők, hogyan lehetne biztonságosan kerékpárral közlekedni.

Nem sokkal hét óra után el is érkeztünk a két ülés közti beszámolóhoz, Horváth Attila több kérdést is feltett, például, hogy miért büntetik meg azokat, akik a Király utcai jegyiroda plakátot nézegetve dohányoznak. Czeglédy Csaba birtokába került egy cég elektronikus levelezése, mely alapján felmerül a gyanú, hogy a decemberi bevételt felosztották, ám erről csak februárban állítottak ki számlát. 890 ezer forintról van szó.

Czeglédy azt mondta, hogy a szimfonikus zenekarnak, az Agorának és a karnevál közalapítványnak is tájékoztatást kell adni, hogyan rendeltek meg szolgáltatásokat ettől a cégtől. Puskás Tivadar erre reagálva azt mondta, ha felmerül a gyanú, akkor neki kötelessége lesz a hatóságokhoz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!