Hírek

2017.04.02. 14:05

Lábas-pajtát építenek - Fazekas napok Magyarszombatfán

Magyarszombatfa - Az idei lesz 16. Fazekasnapok Magyarszombatfán. Külföldi vendégek meghívását tervezik és elkészül addigra az új közösségi tér a fazekasház mellett.

Bakos Ágnes

A közmunkaprogram lehetőségeit használják ki: egy kétszáz négyzetméteres lábaspajta, új közösségi tér készül Magyarszombatfán. Az építkezésen kívül olvashat arról is, hogy felosztották az idei önkormányzati civil keret első körét Őriszentpéteren, és írunk Varga Ottó esperes születésnapi köszöntéséről is.

- Nagyjából tavaly ott volt a rendezvénysátrunk. Egy kicsit feljebb szeretnénk egy fedett közösségi teret - mutatott a fazekasház melletti térre Magyarszombatfa központjában a polgármester, Albert Attila. Elmondta, hogy egyre inkább épül a közösségük, ki-egészül határon túli magyarokkal, barátaikkal is, ezért szeretnék, ha lenne olyan terük, ahol összejöhet, ünnepelhet ez a közösség. A közmunkaprogram teszi lehetővé a hamarosan kezdődő építkezést.

Albert Attila polgármester mutatta meg az ugyancsak közmunkaprogramban készült kemencét, emellé építik fel a következő hetekben a kétszáz négyzetméteres fedett közösségi teret. Az avatását a fazekasnapokra tervezik, ahová idén külföldi vendégeket is várnának
Fotó: Szendi Péter

Emlékeztetett, hogy a kemence is közmunkaprogramban épült, hozzá a kemence házát társadalmi munkában készítették. A tervezett új rendezvénytér egy kétszáz négyzetméteres lábaspajta lesz. A közmunkaprogram lehetőségeit használják ki az őrségi faluban. - A béren és járulékon felül van a közvetlen költség feletti rész - magyarázta a polgármester az építkezéshez szükséges alapanyagok forrását. A tetőcserepek már a helyszínen vannak, a faanyag beszerzése van soron. A közmunkaprogram résztvevői pedig részt vesznek az értékteremtésben. Például van épületasztalos is a magyarszombatfai dolgozók között - ismertette a Albert Attila. Magyarszombatfán most kilenc közmunkás dolgozik.

- Nyitott lesz, fából készül a szerkezet, az oszlopok is. Lesz elektromos áram és lesznek szociális helyiségek is - sorolta. Modern mosdókat alakítanak ki a már meglévő melléképületben. - A tetőcserepet már nem akarom elrakatni innen a fazekasnapok előtt, arra már az épület tetejére kerüljenek. Szeretném, ha át tudnánk adni hivatalosan is a közösségnek, ez lenne az idei fazekasnapok egyik attrakciója, a többit még tervezzük - mondta. Szeretnének más újdonságot is hozni a hagyományos nyári programra, például külföldi vendégeket, de ez még szervezés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!