Hírek

2009.02.13. 03:27

Közösen kiállni érdekeinkért

<b>Szentgotthárd </b> - Környezeti hatásvizsgálatot követően első fokon jóváhagyta a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető megépítését a burgenlandi tartomány. A döntés ellen március huszadikáig lehet fellebbezni Bécsben.

Szenkovits Péter

Mint ismeretes: a Burgenlandi Tartományi Kormány Hivatala február ötödikén hozta meg döntését arról, hogy első fokon engedélyezi a Heiligenkreuzba - Szentgotthárdtól néhány száz méterre, a védett Őrségi Nemzeti Park szélétől alig egy kilométerre - tervezett hulladékégető megépítését.

A hivatalos okiratban egyebek között az áll: Az RVH Reststoffverwertungs (hulladékfeldolgozó - szp.) Gmbh., Europastae 1., 7561 Heiligenkreuz im Lafnitztal... kérelmezte nem veszélyes hulladékok termikus hasznosítására szolgáló létesítmény létrehozását és üzemeltetését az ipari parkban... A jelen szándéknak megfelelően egy környezeti hatásvizsgálat lebonyolítását követően az engedélyt ... paragrafusa értelmében a tárgyban érintett hivatalok jóváhagyták.

Az engedélyező határozat 2009. február 11-től (szerdától) nyolc héten át nyilvánosan megtekinthető a Burgenlandi Tartományi Kormány Hivatalában (7001 Eisenstadt, Europaplatz 1., 5/IV. osztály, ipar- és építésügy, Régi Városháza, 245-ös szoba) hétfőtől csütörtökig 8-tól 15 óráig és pénteken 8-tól 12 óráig, valamint a Községi Hivatalban (7561 Heiligenkreuz im Lafnitz) a mindenkori hivatali idő alatt: hétfőtől péntekig 8-tól 12 óráig.

A betekintésre bocsátás 2009. április 8-ával zárul. A határozat e közzététel után, két hét elteltével (február 20. után) kézbesítettnek számít.

Az eljárásban részt vevő feleknek lehetőségük van a határozat közzétételétől számított négy héten belül a döntés ellen írásos jogorvoslati fellebbezéssel élni... Jelen határozat a Burgenlandi Tartományi Kormány Hivatalának honlapján, a www.-burgenland.at/kundmachungen cím alatt is megtalálható lesz... A tartományi kormány részéről: Dr. Hombauer s. k.

A fellebbezéseket - az úgynevezett ügyféli státusban levő személyek, önkormányzatok, civil szervezetek - a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz, mint az ügyben másodfokú döntési jogkörrel rendelkező hatósághoz nyújthatják be. Így van lehetőség - s a remények szerint esély is - a döntés megváltoztatására. Hogy mégse épülhessen föl a bűzmű!

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere már bejelentette, hogy a város fellebbezést nyújt be, Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója is megerősítette, hogy ugyanezt teszik. Március tizedikén ül össze legközelebb a magyar-osztrák konzultatív csoport. Ez valójában kormányszintű bizottság. S hogy mire jutnak majd? Nagy kérdés. Ahogyan arról Bugán József szentgotthárdi - környezetvédelemért felelős - alpolgármester beszélt lapunknak: Az égető társadalmilag nem elfogadott, szakmailag nem indokolt. Szentgotthárd nem kíván hő-energiát átvenni a hulladék-égetőből.

Burgenland - hatásvizsgálat után - nem emelt környezetvédelmi kifogást...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!