Hírek

2016.07.06. 16:55

KRAFT: az erő Kőszegen van - A program több milliárdos fejlesztésekkel folytatódik

Kőszeg - Több milliárd forintos támogatáshoz jut a központi költségvetésből a kőszegi KRAFT-program, kész tervek vannak 2020. végéig.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az a kormányhatározat, amely részletekbe menően meghatározza a további kőszegi KRAFT-fejlesztések menetét és pénzügyi hátterét egészen 2020-ig. Ez pedig több milliárdos támogatást jelent, az első körben mintegy másfél milliárd jut a program első fázisának befejezéséhez. A KRAFT („Kreatív város - fenntartható vidék") koncepciója arra a fölismerésre épül, hogy egy régió vagy város fejlesztéseinek, beruházásainak sikerét alapvetően meghatározza az adott térség gazdasági és társadalmi szereplőinek hatékony együttműködése.

A KRAFT-korszak 2015 nyarán kezdődött meg Kőszegen: több jelentős épület megújításával, a felújítások elindításával.
Most körvonalazódik a jövő: a Magyar Köztársaság kormánya a Kreatív város - fenntartható vidék - a Nyugat Pannon régió új regionális fejlesztési koncepciójának megvalósításáról és finanszírozásáról szóló 2016. július 04-i 1337/2016. számú határozata alapján több milliárdos fejlesztés valósul meg Kőszegen és környékén.

A Miszlivetz Ferenc professzor által megálmodott, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Kőszeg város önkormányzata és a Pannon Egyetem együttműködésében megvalósuló Kreatív város és fenntartható vidék - Kraft-program keretében, a frissen napvilágot látott kormányhatározat értelmében a kormány támogatása lehetővé teszi többek között a kőszegi Művészetek Háza újrahasznosítását, a Bálház felújításával új közösségi terek létrehozását, a Jurisics téri Sgraffitós-ház felújítását (ez az a ház, amelynek homlokzatán a katonai alreál egykori kisdiákja, bizonyos Ottlik Géza a latin feliratot megtalálta, és örökre megjegyezte, az Iskola a határon című kultikus regényébe is beemelte Pál bibliai üzenetét). A KRAFT frissen közzétett kormányzati, költségvetési támogatása lehetővé teszi továbbá a tervek szerint a bencés rendház felújításának befejezését, a Chernel utca 10. alatti Festetics-palota felújítását, a Professzorok Házának létrehozásával az evangélikus haranglábnál a „Torony-élmény" fejlesztését, a MÁV-internátus épületének campus jellegű újrahasznosítását, Kőszeg város közösségi közlekedésének fejlesztését, a Kőszeg környéki fenntartható turisztikai fejlesztéseket. Mindemellett szó esik a kormányhatározatban az egyetemek együttműködésének keretében a Pannon Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési és képzési központ létrehozásáról, önkormányzati energiahatékonysági fejlesztésekről, de a tervek között szerepel a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének fejlesztése is.

A kormányhatározat 2017-18-as határidővel, kiemelt projektként említi a városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztését, a Kőszeget Szombathellyel összekötő GySEV-vonallal összefüggésben, milliárdos nagyságrendben.

 

A fejlesztések sokfélesége a KRAFT alapvető, lényegi vonásából fakad: az integratív szemlélet ezek szerint a jövő sikerének, valamint a társadalmi-gazdasági és ökológiai fenntarthatóság együttes megteremtésének kulcsa. A KRAFT-koncepció a fenntartható fejlődést az ökológiai, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatóság harmóniájaként értelmezi. Fontos eleme a „puha tényezők" - a kreativitás, innovációs képesség, új tudás létrehozása és hatékony átadása, a bizalom, az együttműködés. Mindez tekinthető a Miszlivetz professzorra is hatással lévő Hankiss Elemér öröksége méltó ápolásának. Kőszegen lesz a Hankiss-archívum is. (További részletek a KRAFT-projekt állásáról: az iask.hu-n találhatók.)

- Sok város rendelkezik kitörési lehetőséggel Vas megyében. Van, ahol komoly ipari kapacitás van, van, ahol a turizmus biztosítja a fejlődést. Kőszeg esetében a város múltja az érték rendkívüli történelmi, épített, kulturális és polgári örökségével - hangsúlyozta Ágh Péter.

- Eközben azonban a városnak csekély bevételei voltak, így a hagyaték ápolása kihívásokat hordozott magában. A XX. század is sok rosszat is hozott a városnak Trianonnal és a Vasfüggönnyel. Most azonban Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormány döntésének köszönhetően nagy lehetőséget kaphat az egész város, olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyekről sokan álmodni se mertek. A legnagyobb érdeme ebben prof. dr. Miszlivetz Ferencnek és csapatának van, köszönettel tartozunk neki. Megtiszteltetés, hogy miniszteri biztosként és a város országgyűlési képviselőjeként részt vehettem a kormányhatározat előkészítésében. A kormány fejlesztéspolitikai javaslattevő, véleményező, döntés-előkészítő és koordináló szerve a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság. Ennek ülésein többször mondhattam el, hogy miért szükséges a KRAFT megvalósítása. Sok még a feladatunk, de a kormányhatározat azt a reményt hordozhatja, hogy végre óriási kitörési lehetőség előtt állhat Kőszeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!