Hírek

2014.01.27. 16:30

Kutyavilág van a portán

Lakossági bejelentésre mentek ki egy családi házhoz az Állatvédők Vasi Egyesületének tagjai, a rendőrök, a hatósági állatorvos, valamint a jegyző. Állatkínzásra gyanakodtak, ám most nem találtak nagy szabálytalanságot.

Farkas Eszter

Az állatvédelmi törvény értelmében állatkínzás „az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő – nem kísérleti célra szánt – állategyed tenyésztése, szaporítása". Az állatkínzást ma a törvény szigorúbban bünteti, mint korábban.

Egy, már régóta figyelt állattartónál ellenőriztek az Állatvédők Vasi Egyesületének tagja hétfő délután Bobán.

– Névtelen bejelentőtől kaptunk fotókat, s már közel egy éve figyeltük az állattartót. Több internetes oldalon hirdette magát azzal, hogy állatokat fogad be, bármilyet. Majd ezeket továbbszaporította és eladta. A fotók és az elmondások alapján szörnyű körülmények között tartott disznókat, kecskéket, hörcsögöket, tengerimalacokat – mondta Varga Dániel, az egyesület elnöke, aki szerint ezért is volt szükség arra hétfőn, hogy szervezetten lépjenek fel. A „rajtaütésen" részt vettek az egyesület tagjai, rendőrök, hatósági állatorvos és a jegyző is. A gyülekezés egy órakor volt a vasi falu polgármesteri hivatalánál. Az állatvédők már ekkor sejtették, hogy nem biztos, bizonyítani tudnak egy esetleges állatkínzást.

– Sajnos úgy tudjuk, hogy az állattartó megneszelte, hogy jövünk, s elkezdte eladogatni az állatokat – árulta el az ellenőrzés előtt Varga Dániel.

A falusi háznál az udvar hátsó részén egy rövid lánccal kikötött kutya üdvözölte ugatásával érkezésünket. Oldalt ólakban röfögő malacok, az ól bejáratánál pedig egy aprócska malactetem feküdt. Bementünk, a házban rengeteg apró állat volt: hörcsögök és tengerimalacok. Az ellenőrzés viszont csak néhány apróbb szabálytalanságot tárt fel.

– A kutyának túl rövid volt a lánca. Egy ekkora termetű német juhásznak legalább hat méteres láncot kell biztosítani, neki pedig csak másfél méteres volt. A vize befagyott, inni nem tudott. Ez volt a probléma a malacoknál is. A házban, kis ketrecekben rengeteg hörcsög és tengeri malac volt. Sem vizük, sem élelmük nem volt az állatoknak. Mindezek ellenére, jobb körülményeket találtunk, mint amiről a hírek szóltak. Mindenesetre a hiányosságokat pótolnia kell az állattartónak, s ezt ellenőrizni is fogja a falu jegyzője – tette hozzá az egyesület elnöke, aki elmondta azt is, hogy négy hasonló ügyük van folyamatban jelenleg is a megyében. Az esetet követően például Celldömölkön tartottak ellenőrzést egy nem megfelelően tartott kutya miatt.

– Sokszor nem veszik komolyan a bejelentéseket a jegyzők. Jelen esetben köszönettel tartozunk a jegyzőnek, valamint a rendőröknek, hogy segítségünkre voltak – ecsetelte az egyesület elnöke.

SZERINTEM

„Te egyszer, s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél" – Exupéry írta ezt a kis herceg című regényében. Valahogy folyamatosan ez járt a fejemben, amikor tegnap figyeltük az állatvédők munkáját a gombszemeivel félénken figyelő kutyusnál, az izgatottan visító malacoknál. S manapság egyre gyakrabban jut eszembe az idézet, amikor olvasom a kegyetlenebbnél kegyetlenebb módszerekkel megkínzott kutyákról, macskákról szóló posztokat a közösségi portálon. Ilyenkor arra gondolok, mit tehet egy állat, hogy felkössék, kikössék, éheztessék, megverjék, kidobják? De nem jut eszembe, és nem is lehet erre indíték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!