Hírek

2016.11.11. 19:57

Lampionok, fények, harang - Így kezdődött Szent Márton hétvégéje Szombathelyen

Szombathely - Szent Mártoné ez a hét - ahogy az egész év is Savaria leghíresebb szülöttéről szólt Szombathelyen, az egyházmegyében és szerte az országban.

Bakos Ágnes

ZSOLOZSMA

- Mennyivel könnyebb az életet percről percre odaadni Krisztusnak, mint vértanúnak lenni? - tette fel a kérdést a pénteki ünnepélyes zsolozsma alkalmával dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek. Azt válaszolta: az a nagy szent, aki egész életét, esztendők hosszú sorát adta Krisztusért - mint Szent Márton is. A zsolozsmát a lampionos felvonulás követte Szent Márton ünnepi estéjén: a székesegyháztól a Szent Márton-templomig vitték lámpásaikat az ünneplők. - A rajz az enyém, a technikai rész meg a nagypapáé - mutatta Farkas Andrásné a saját és az unokái lampionját. Szőnye Jánosné is a kis unokáit hozta a felvonulásra, Nóri elmondta, hogy az óvodában készítették a lámpást, amibe aztán műanyag, elemes mécsest tett a nagymama, hogy biztonságosan vihessék a gyerekek.

- Különleges ez az este. Öröm látni, hogy a hideg ellenére is ilyen sokan eljöttek, időt szántak Szent Mártonra - mondta már a Szent Márton-templom előtt Császár István egyházmegyei kormányzó. Hangsúlyozta, hogy napjainkban is fontos elmerülni a keresztény életben és figyelni a szenvedőkre. Ennek kapcsán pedig emlékeztetett, hogy Márton napjától karácsonyig idén is megtartják a „Váltsuk meg Szent Márton köpenyét” akciót az egyházmegyében, vagyis minden templomban gyűjtenek tartós élelmiszert a rászorulóknak.

Az ünneplők megkoszorúzták Szent Márton szobrát: a város vezetői, civil szervezetek és intézmények képviselői tették le koszorúikat a szoborhoz.

FÉNYEK

Fény-képek Szent Mártonról, ez a címe a Szent Márton-templomra festett animációnak, amit először tegnap este láthattak az ünneplők, és még 66 alkalommal vetítenek. Igazi mese ez: zenével, narrációval, háromdimenziós fényalakokkal. Márton legendás életét mutatja be, gyerekeknek is szól a mintegy tízperces vetítés. A szervezők azt remélik, hittanos közösségek, családok is elmennek megnézni a különleges fényjátékot, amelyben látható Márton kisgyerekként, ifjú katonaként. Úgy is, amikor megosztja köpenyét a koldussal, és szerzetesként, püspökként, végül szentként. December 4-éig mindennap, kora esténként háromszor „festik meg Márton történetével” a Szent Márton-templomot.

Holnap is folytatódik Márton liturgikus hete a Szombathelyi Egyházmegyében.

Délelőtt 10 órakor kezdődik ünnepi szentmise a székesegyházban. A mise főcelebránsa és szónoka dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Koncelebrál Császár István egyházmegyei kormányzó, dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, Fazakas Zoltán Márton O.Praem csornai apát és az egyházmegye papsága.

A szombathelyi Szent Márton-templom búcsúja a vasárnapi nap. Emléktáblát avatnak és megnyitják a Batthyány Erzsébet-emlékszobát. Ugyanitt latin nyelvű zsolozsma lesz délután a Budaörsi Zeneiskola előadásában.

REFORMÁCIÓ
A Szent Márton-év zárása és a Reformáció Emlékév nyitánya is a Mártonok című konferencia ma délelőtt az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban. Három előadás, beszélgetés szól Tours-i Mártonról és Luther Mártonról, arról az erőfeszítésről, amit a hit védelmében tettek. A rendezvényt Hutflesz Mihály, a szombathelyi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!