Hírek

2013.02.07. 17:32

Lebuktak az orvvadászok Vasban

Körmend - Sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön a rendőrség, hogy lebukott két nádasdi orvvadász. Bemutatták a fegyvereket, a teherautónyi agancsot és a bűnözéshez használt szerelékeket is.

Kozma Gábor

A két ötvenes nádasdi férfi ugyancsak meglepődött, amikor a munkából hazafelé menet a rendőrség rutinellenőrzést tartva közölte velük: súlyos bűncselekménnyel vádolják őket. Akkorra már az egyenruhások birtokában voltak a tárgyi bizonyítékok. Közte nagykaliberű fegyverek, lőszerek, profi távcső, valamint rengeteg agancs. A két férfi kettős életet élt: az erdőközeli házból rendesen eljártak dolgozni, büntetve még nem voltak. Ám amikor úgy hozta az alkalom, márpedig sokszor hozta úgy, fegyverrel a kézben vadászni mentek. A rendőrség szerint nem pár hónapos, hanem jóval hosszabb időszakról van szó. Ez alatt vélhetően nagy kárt okoztak mind a nagyvad állományban, mind pedig az apróvadakban.

- Úgy buktak le, hogy a rendőrségre bejelentés érkezett - mondta el Szendrődi Barbabás, körmendi rendőrkapitány. - A házkutatás során lefoglaltuk a bűnjeleket, közte veszélyes fegyvereket. Így egy nagy tűzerejű, úgymond hadipuskát, valamint átalakított, elrejthető kiskaliberű fegyvert. Az elszámoltatáskor kiderült, hogy a két illetőnek nem volt engedélye sem a fegyverekre, sem a vadászatra. Egyikük korábban birtokolt fegyverviselési engedélyt, de azt régen leadta. A nyomozás során jelentős mennyiségű vadhús és trófea is előkerült. Ez azt támasztja alá, hogy a két férfi már hosszabb ideje folytatta az orvvadászatot mondta a kapitány, majd bemutatta a lefoglalt eszközöket.

A tájékoztatóra meghívták Gagyi Istvánt, a Vas megyei Vadászkamara elnökét is. Mint mondta, nagy károkozásról van szó.

- Köszönöm a meghívást, amely jelzi: a rendőrség együttműködő és mi mindenben segítjük. Évente milliárdos kárt okoznak az orvvadászok, ez pedig nem tűrhető tovább. Engem megdöbbentett a fegyverek nagy tűzereje, és az, hogy ezzel lövöldöztek: bárkit eltalálhattak volna az erdőben. Az országban 56 ezer vadász van, évente 16 milliárd forintot hozunk a gazdaságnak. Elemi érdekünk a törvényesség védelme.

Varga Ferenc őrnagy a nyomozás részleteiről szólt.

- Az esetet a körmendi kapitányság bűnügyi osztálya derítette fel, az eljárást pedig a vizsgálati osztály folytatja le. Jól felkészültek a bűncselekményre, mondhatni tervszerűen űzték azt. Olyan lőszereket találtunk, amelyek a vadászatban nem használatosak. Felmerül a rendészeti forrás lehetősége, de erre nincs bizonyítékunk - mondta el a főtiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!